VN beginnen crisiscentrum vogelgriep

Er komt een speciaal crisiscentrum van de Verenigde Naties voor noodhulp aan landen waar vogelgriep heerst. Hoofdkwartier van het crisiscentrum wordt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de VN hebben daar gisteren in Rome over vergaderd. 'We hebben niet alles gedaan wat we kunnen doen om getroffen landen te helpen bij de bestrijding van het virus bij gevogelte,' zei Ron Dehaven van het Amerikaanse Landbouwministerie gisteren in Rome.

Nu de vogelgriep zich razendsnel over de wereld verspreidt, is het belangrijk dat veterinaire experts uit donorlanden zo snel mogelijk ter plekke zijn om getroffen landen te assisteren. Omdat internationale organisaties als de FAO en de OIE (de werelddierengezondheidsorganisatie in Parijs) en donorlanden elk hun eigen lijstjes met oproepbare experts hanteren, duurt het nu te lang om teams in het veld te krijgen. Daarbij hebben donoren nu niet de plicht om experts te leveren. Dat bemoeilijkte de noodhulp aan Oekraïne en Nigeria, toen daar voor het eerst vogelgriep werd gemeld.

Als de FAO, de OIE en donorlanden één lijst hanteren met snel oproepbare experts over de hele wereld, kunnen die teams sneller worden geformeerd. Dat is de belangrijkste taak van het crisiscentrum. Als het centrum een beroep doet op een expert van de gemeenschappelijke lijst, moet een land zorgen dat deze persoon binnen 48 uur ter plekke is.

Het crisiscentrum tast het bestaande coördinatiesysteem van de VN tegen vogelgriep, met de Brit David Nabarro aan het hoofd, niet aan. Aan dat systeem werken veel organisaties mee die niets met dierziektes te maken hebben, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. Binnen dit systeem zenden de FAO en de OIE nu al experts uit. Met name derde-wereldlanden met zwakke veterinaire diensten hebben die experts dringend nodig. Bestrijding van de ziekte bij dieren is van groot belang, omdat zo de kans kleiner wordt dat het virus muteert tot een variant die ook mensen kan treffen.