Visum wapen tegen illegale prostitutie tijdens WK voetbal

De Europese Unie overweegt deze zomer voor een aantal landen een visumplicht in te voeren om illegale prostitutie rond het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland tegen te gaan. Europees commissaris Frattini (Justitie) heeft gisteren in Brussel gezegd dat hij in april de Europese ministers van justitie concrete voorstellen zal voorleggen.

De voorzitter van de Duitse voetbalbond, Zwanziger (l.), en Amnesty International-vertegenwoordiger Lochbihler presenteerden dinsdag T-shirts van de campagne tegen illegale prostitutie en vrouwenhandel tijdens het WK, dat in juni wordt gehouden Foto Reuters Theo Zwanziger, president of the German Football Association DFB, and Barbara Lochbihler, secretary general of Amnesty International Germany, hold shirts reading 'Final Whistle - Stop Forced Prostitution' during a news conference in Berlin March 7, 2006. On Tuesday the German women's council announced a campaign against forced prostitution and human trafficking during the upcoming FIFA 2006 Soccer World Cup. REUTERS/Tobias Schwarz REUTERS

Diverse vrouwenorganisaties hebben de afgelopen tijd de vrees uitgesproken dat het wereldkampioenschap voetbal dat op 9 juni in Duitsland begint en een maand duurt tot grootschalige gedwongen prostitutie zal leiden. Er worden in die tijd een miljoen bezoekers verwacht. In het verleden is gebleken dat dit soort grootschalige sportevenementen tot een grote toename van prostitutie-activiteiten leidt. In veel gevallen zijn hierbij vrouwen betrokken die hiertoe gedwongen worden. De Duitse voetbalbond kondigde eerder deze week aan ten strijde te zullen trekken tegen het misbruik van vrouwen tijdens het kampioenschap.

Frattini wilde gisteren nog geen namen geven van landen die mogelijk te maken zullen krijgen met een visumplicht. Maar ambtenaren binnen de Commissie zeiden op basis van anonimiteit dat Roemenie en Bulgarije er mogelijk onder zullen vallen. Ook Brazilië wordt wel genoemd. In al deze landen is sprake van een levendige illegale vrouwenhandel.

Op een symposium naar aanleiding van Internationale Vrouwendag dat speciaal aan dit thema was gewijd zei CDA-europarlementariër Corien Wortmann dat grote sportevenementen zoals het WK-voetbal 'een magneetwerking' hebben op criminele organisaties die actief zijn in de vrouwenhandel. Vice-voorzitter Margot Wallström van de Europese Commissie zei op dezelfde bijeenkomst dat een omgeving waarin vrouwen te koop worden aangeboden niet is wat wordt bedoeld met interne markt.

Intussen heeft de voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, de Nederlander René van der Linden, de bij de Raad aangesloten landen opgeroepen de conventie tegen mensensmokkel te ondertekenen. Duitsland heeft dat nog niet gedaan.