Vertrek Hiddink lijkt nabij na uitschakeling

Guus Hiddink was gisteravond na afloop van de 4-0 nederlaag tegen Olympique Lyon realistisch. De coach van PSV noemde de uitschakeling 'gewoon'. 'Lyon heeft op meerdere fronten de betere ploeg. Maar dat is ook logisch als je naar de budgetten van beide clubs kijkt. Na een succesvol vorig seizoen zijn we afgeroomd. Toch hebben we de tweede ronde gehaald. Dan hebben we het goed gedaan. Niet meer, maar ook niet minder.'

Phillip Cocu na zijn rode kaart: „Ik heb de ploeg in de steek gelaten.” Foto Reuters PSV Eindhoven's Phillip Cocu (L) gets a red card from referee Michael Riley in the Champions League first knockout round second leg soccer match against Olympique Lyon at Gerland Stadium in Lyon, central France, March 8, 2006. REUTERS/Robert Pratta REUTERS

Vooraf had Hiddink na de 1-0 thuisnederlaag stiekem gehoopt op 'de verrassing met hoofdletters'. Maar PSV beleefde in het Stade Gerland De Vernedering.

Na een afwachtend begin van Lyon sloegen de Fransen na 26 minuten via Tiago toe. Nadat Phillip Cocu vlak voor rust een tweede gele kaart kreeg ('Ik heb de ploeg in de steek gelaten, dat neem ik mezelf kwalijk') was de wedstrijd gespeeld.

De tweede helft stond voor PSV al in het teken van de naderende ontmoeting met Ajax. Jefferson Farfán, Jason Culina en Alex werden vroegtijdig naar de kant gehaald om ze te sparen voor zondag. Lyon buitte vervolgens het verschil in klasse uit.

Hiddink is de eerste om te erkennen dat een plaats in de halve finales van de Champions League voor een club als PSV uitzonderlijk blijft. De kans dat de succestrainer die prestatie met de Eindhovense club zal herhalen is nihil. En daarmee is voor de technisch-directeur en hoofdtrainer de uitdaging bij PSV verdwenen. 'Natuurlijk willen we meer. Maar dan moet je wel een dikke portemonnee hebben', sprak Hiddink in de wetenschap dat de club de voorbije jaren steeds weer structureel verlies leed.

De afgelopen seizoenen maakte Hiddink zijn internationale faam als toptrainer waar door met beperkte middelen een sterke ploeg op te bouwen. Twee seizoenen geleden moest hij na het vertrek van Arjen Robben, Mateja Kezman en Dennis Rommedahl een complete voorhoede vervangen. Dit seizoen raakte hij met Mark van Bommel, Johann Vogel en Ji-Sung Park zijn middenveld kwijt. En gisteravond trok Hiddink zelf al de conclusie dat de zwakte van PSV achterin ligt. Verdedigers als Michael Reiziger, Theo Lucius en Eric Addo bleken tegen Lyon wederom ongeschikt voor het hoogste niveau.

De coach heeft meerdere malen laten doorschemeren dat hij zichzelf op zijn 59ste niet meer ziet als een 'opbouwtrainer'. 'Ik wil wel blijven meehelpen', zei Hiddink gisteren met weinig overtuiging.

Zijn contract loopt door tot medio 2007, maar alles wijst erop dat met dit seizoen een einde komt aan een tweede succesvolle periode van de Achterhoeker bij PSV. Daarvoor heeft hij de voorbije maanden te vaak gezinspeeld op een vertrek.

Hiddink zei eerder dit seizoen na de 3-0 nederlaag tegen Schalke dat bij de Nederlandse kampioen de middelen te beperkt zijn. En meer recentelijk liet hij tussen de regels door weten dat het onderzoek van de FIOD naar mogelijke belastingfraude een reden voor vertrek uit Nederland kan zijn. En nadat hij zich met Australië had geplaatst voor het WK stelde zijn zaakwaarnemer al 'dat de trainer te groot is geworden voor PSV'.

Hiddink heeft volgende week een gesprek met voorzitter Rob Westerhof over zijn toekomst. PSV zou hem een aantrekkelijke aanbieding willen doen, maar het is waarschijnlijker dat de technisch-directeur en hoofdtrainer zijn lopende contract afkoopt. Hiddink staat bij verschillende nationale bonden hoog op het verlanglijstje. De Russen lijken er zelfs alles voor over te hebben om de oud-bondscoach van Oranje en Zuid-Korea voor lange tijd vast te leggen.

Onlangs verschenen in de Russische media berichten dat Hiddink op korte termijn gepresenteerd zal worden als de grote man, die het voetbal op de rails moet gaan zetten. Hiddink deed de berichten niet af als onzin, maar noemde het nieuws 'voorbarig'. Zo laat hij al dan niet bewust onzekerheid bestaan over zijn toekomst bij PSV.

Hiddink heeft de Brabanders de voorbije seizoenen grote successen gebracht. Zijn macht en invloed binnen de club zijn zo groot dat een vertrek nauwelijks op te vangen zal zijn. Waar vindt PSV een technisch-directeur en een hoofdtrainer met dezelfde capaciteiten als Hiddink?

Die vraag stelt Phillip Cocu zich ook al een tijdje. De routinier laat een beslissing over een contractverlenging afhangen van de toekomst van Hiddink. 'Als er straks vier of vijf spelers weg gaan, kan ik me voorstellen dat hij het niet ziet zitten om weer te gaan bouwen', stelde de aanvoerder.

Cocu zelf laat zich niet onder druk zetten. 'Ik begrijp dat de club bepaalde dingen wil, maar ik heb de tijd. Eerst moeten een paar vragen beantwoord worden. Blijft de trainer? Hoe ziet de selectie komend seizoen eruit? En hoe voel ik mezelf? Mijn persoonlijke situatie staat nu bovenaan voor mij.'

Dat laatste geldt ook voor Hiddink. Maar op dit moment is hij wel dé man binnen PSV, die Cocu kan laten bijtekenen. Ironisch genoeg zal Hiddink dan eerst zelf moeten laten weten hoe zijn eigen toekomst er bij PSV uit ziet.

Olympique Lyon 4 PSV 0

Ruststand 2-0. 26. Tiago 1-0, 45. Tiago 2-0, 71. Wiltord 3-0, 90. Fred 4-0. Scheidsrechter: Riley (Eng). Toeschouwers: 40.500. Rode kaart: Cocu (PSV, 2x geel). Gele kaart: Juninho (Lyon), Afellay (PSV).

    • Koen Greven