Van Heemst wil formateur voor Rotterdams college

De PvdA in Rotterdam wil een formateur voor de collegeonderhandelingen. Dat heeft fractievoorzitter Peter van Heemst vandaag gezegd. De PvdA in Rotterdam werd dinsdag met 18 (van de 45) zetels de grootste partij. Leefbaar Rotterdam heeft 14 zetels. Alle andere partijen hebben drie zetels of minder.

Vier jaar geleden maakte informateur Rinus van Schendelen het college mogelijk van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. Van Heemst zegt 'dit voorbeeld graag te willen volgen'. Ook zal vanavond, net als vier jaar geleden, een openbaar debat worden gehouden over de collegevorming.

Voor de functie van formateur is Van Schendelen een van de mogelijke kandidaten. Hij heeft de afgelopen jaren contact onderhouden met Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD en zou als breekijzer kunnen functioneren, nu Leefbaar Rotterdam niet van zins lijkt een college te vormen met de PvdA.

Zonder Leefbaar Rotterdam is alleen een links meerderheidscollege mogelijk, van PvdA, SP en GroenLinks (23 zetels). Een meerderheidscollege van PvdA, CDA en VVD (24 zetels) stuit vooralsnog op een veto van de VVD.