Twee leden Minerva verdacht van aanranding

Een aantal leden van de studentensociëteit Minerva in Leiden wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor een reeks ernstige mishandelingen. Twee leden, onder wie een oud-bestuurslid, worden verdacht van aanranding van een 18-jarige scholiere. De studentenvereniging heeft een intern onderzoek geopend.

Dat staat in het vandaag verschenen studentenweekblad Mare van de Universiteit in Leiden.

Ook werden twee slachtoffers ernstig mishandeld toen leden van Minerva in september 2005 een appartement in de Leidse Breestraat binnenvielen. De twee slachtoffers hebben aangifte gedaan, zo bevestigt een woordvoerder van de politie in Leiden.

De politie arresteerde aanvankelijk acht verdachten van wie er vier twee nachten in de cel moesten doorbrengen. Ze zijn allemaal weer vrij. De politie onderzoekt de aangiftes, zegt de woordvoerder. 'Tevens zegt Minerva dat ze de incidenten intern willen onderzoeken.'

Het college van bestuur van de Universiteit Leiden laat in een persverklaring weten dat het Minerva heeft 'ontboden om het [Minerva] bestuur aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid [...] om dergelijke incidenten te voorkomen.' Het college vindt dat er voor individuen die het kennelijk voor anderen verpesten, geen plaats zou moeten zijn op een studentenvereniging.

Melianthe Nicolai, woordvoerder van Minerva, ontkent de gevallen niet. 'Wij betreuren de incidenten en zullen er alles aan doen om de daders passend te straffen. Wij nemen dit serieus en zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer gebeurt.' De studentenvereniging wil verder geen uitleg geven over de beschuldigingen.

In het artikel in Mare zeggen Minervaleden de voorlopige straffen die Minerva heeft opgelegd 'veel te mild' te vinden. 'Het bestuur treedt te zwak op. Als het puntje bij het paaltje komt, durven ze niets en proberen ze alles in de doofpot te stoppen.' Volgens studenten werd een Minervalid 85 dagen geschorst door het college van rechtsspraak van Minerva nadat hij in oktober een ander lid met een bierglas op zijn achterhoofd had geslagen. Daarbij werd het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht waar een zware hersenschudding werd geconstateerd. Bij de politie is melding gemaakt van het incident maar zonder aangifte. De dader zou volgens Mare 'tot inkeer zijn gekomen'.