Tientallen beveiligers in Irak verdwenen

Gewapende mannen in uniformen van de overwegend shi'itische politiecommando's van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gisteren het kantoor van een Iraaks particulier bewakingsbedrijf in Bagdad binnengevallen en hebben tientallen personeelsleden meegenomen. De meegenomen mannen zijn overwegend sunnitische ex-soldaten uit het Iraakse leger ten tijde van Saddam Hussein. Het door shi'ieten gedomineerde ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de politie valt, ontkent betrokkenheid, en spreekt van ' terroristische actie'.

Het sektarisch geweld in Irak is verder opgelaaid sinds de aanslag op de Gouden Moskee in Samarra, een van de belangrijkste shi'itische heiligdommen in Irak. Sinds 22 februari, de dag van de aanslag, zijn naar schatting 600 mensen gedood. Onder hen zijn veel sunnieten die zijn vermoord door naar wordt aangenomen shi'itische strijdgroepen en de politie.

Ooggetuigen meldden dat ongeveer 50 mannen uit het bewakingsbedrijf werden weggevoerd in bestelwagens van de politie. Anderen noemden een kleiner aantal, 33. Een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het wegvoeren van de mannen niet in verband kunnen worden gebracht met de politie. Andere overheidsfunctionarissen zeiden dat het wel degelijk ging om politiecommando's.

Onlangs liet minister Bayan Jabr weten dat hij meer controle wil krijgen over het groeiend aantal Iraakse particuliere beveiligingsbedrijven in Irak. Er zouden nu al meer dan 250 van dergelijke firma's opereren.

Het ziet ernaar uit dat het nieuwe Iraakse parlement, dat op 15 december werd gekozen, snel voor het eerst bijeenkomt. De shi'itische vice-president Abdul-Mahdi ondertekende na enkele dagen aarzelen een presidentieel decreet daartoe. Met de eerste zitting van het parlement begint een grondwettelijk vastgelegd proces dat naar een nieuwe regering moet leiden. De onderhandelingen tussen de verschillende gemeenschappen over dat kabinet zitten echter muurvast.