Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aan de vooravond van het vonnis van de rechtbank een analyse van het proces tegen de Hofstadgroep en aandacht voor de vraag of de leden aangemerkt kunnen worden als lid van een terroristische organisatie. Verder de DNA-afslankpil, waarbij je gewoon kan blijven eten. En de Engelsman Nick Flynn, die in zijn favoriete museum in Cambridge over zijn schoenveter struikelde, en tegen drie oude Chinese Qing-vazen botste die in duizenden stukjes kapot vielen. Ned.2 18.20-18.50u.

In de documentaire De Tuin der Afwezigen van Ramon Gieling opnamen van het station Santa Eugenia in Madrid waar op 11 maart 2004 bij een terroristische aanslag de zoon van de 47-jarige Pilar Manjón in een van de treinen om het leven kwam. Bij de aanslag kwamen 192 mensen om en werden er 1500 gewond. Ned.1, 23.05-23.55u.

Netwerk. De laatste aflevering van de politieke docu-soap uit de Zuid-Hollandse gemeente Alkemade waarin de hoofdrolspelers hun wonden likken of juist hun overwinning vieren. Ze komen samen in het voormalige burgemeestershuis. Verder aandacht voor de gevolgen van het grote verlies bij de verkiezingen voor het CDA. Hoe moet het nu verder met die partij? Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor Willibrord van Beek, de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en het Ahold-proces. Verder een reportage over de macht van de farmacie, die artsen fêteert op reisjes en cadeaus met het doel bepaalde medicijnen voor te schrijven. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Zembla: Daar komen de Polen. Reportage over goedkope Poolse werkkrachten die in Nederland aan de slag zijn. Deze maand beslist de Nederlandse regering of de grenzen volledig opengaan voor werknemers uit Oost-Europese landen. In de uitzending komen voor- en tegenstanders aan het woord. Ned.3, 20.20-21.05u.

Hijacked. Op 6 september 1970 werden op drie Europese luchthavens vier passagiersvliegtuigen gekaapt door de Palestijnse groep PFLP, volksfront voor de bevrijding van Palestina. Een vijfde toestel werd drie dagen later gekaapt. De groep maakte kenbaar dat zij druk wilde uitoefenen op de Europese en Israëlische regering om hun gevangen aanhangers vrij te laten en aandacht te trekken voor de Palestijnse zaak. National Geographic, 21.00-22.00u.

Horizon: The lost civilisation of Peru. Over het volk Moche, dat 2000 jaar geleden over de kust van Peru heerste. Ze bouwden enorme piramides, maakten verfijnde juwelen en stichtten een rijk dat honderden jaren bestond. De cultuur verdween echter plotseling. Hoe kwam dit? BBC2, 22.00-22.50u.

De Tuin der Afwezigen. Aandacht voor de terroristische aanslag in Madrid op 11 maart 2004 waarbij 192 mensen omkwamen en 1.500 gewond werden. De 47-jarige Madrileense Pilar Manjón verloor haar zoon Daniel. Als woordvoerster van de nabestaanden mocht zij in december 2004 het Congres toespreken, wat live op de Spaanse tv werd uitgezonden. Manjón veroordeelde zowel de linkse als rechtse politiek. Een jaar na de aanslagen, werden in het Madrileense Retiro-park 192 cipressen geplant, die samen de Tuin der Afwezigen vormen. Ned.1, 23.05-23.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Documentairemaker Ramon Gieling vertelt over de documentaire over de bomaanslagen in Madrid van 2 jaar geleden die vanavond wordt uitgezonden. Verder meestervervalser Geert Jan Jansen, die op een steenworp afstand van de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht grote meesters voor een vriendelijke prijs verkoopt. En programmamaker Jörgen Raymann over zijn programma Raymann is Laat en zijn creatie tante Es. Aan tafel zit Marc Marie Huijbregts. Ned.1, 19.00-19.45u.

Ivo. Columnist Jan Mulder is gast in het programma van Ivo Niehe. Hij wordt verrast door zijn 11 jaar jongere broer en sportjournalist Henk, schrijfster Yasmine Allas en zangeres Ellen ten Damme. Ook door de voetbalinternational Gerard Bergholtz, met wie hij als 18-jarige in Brussel een appartement deelde. Talpa, 21.00-22.05u.

Wat zou jij doen? In het programma over persoonlijke dilemma's uit het dagelijks leven vanavond gesprekken met ervaringsdeskundigen, ouders en kinderen over tieners die vaak dronken thuiskomen. Ned.1, 22.25-23.05u.

Barend & Van Dorp. Gast is onder anderen Gerrit Komrij, die een boek schreef over poep. De Amerikaanse formatie Death Cab for Cutie treedt op. Talpa, 23.00-0.05u.

informatief

Zestien miljoen rechters. In deze aflevering met reconstructies van waargebeurde rechtszaken een verkeersongeluk dat iedereen had kunnen overkomen. De vraag is welke gevolgen nog in redelijkheid aan de dader van het verkeersongeluk zijn toe te rekenen. Officier van justitie mr. Hanneke Festen en advocaat mr. Benedicte Ficq behandelen een niet-eenvoudige zaak. Ned.3, 21.05-21.45u.

amusement

Op weg naar... Tweede van drie specials over de artiesten die meedoen aan het Nationaal Songfestival 2006, aanstaande zondag. Vanavond de groep Behave. Ned.2, 21.00-23.05u.

Crufts 2006. Rechtstreeks verslag van de jaarlijkse hondenshow in Birmingham met vanavond o.a. herdershonden en aandacht voor de Kennel Club Friends for Life. BBC2, 21.00-22.00u.