Televisie Film van de dag

Vera Cruz. Twee huurlingen hebben hun diensten aangeboden aan de Mexicaanse keizer Maximiliaan (van Oostenrijk). Ze moeten een gravin en drie miljoen dollar aan goudstaven vervoeren naar Vera Cruz ten tijde van de Mexicaanse revolutie. Geld is belangrijker dan loyaliteit jegens de opstandige boeren die Maximiliaan willen afzetten. Zeker voor een van de huurlingen, de cynische boef Joe Erin (Burt Lancaster). De ander, Ben Trane (Gary Cooper), heeft wel een geweten. Ze bluffen elkaar onderweg af en verraad ligt steeds op de loer. Allebei willen ze het geld stelen, voor zichzelf. Dit leidt zowel tot komische als spannende momenten, die door cameraman Ernest Laszlo met veel schwung zijn gefilmd op prachtige locaties in Mexico. De Mexicaanse revolutie en de rol van een stel harde egoïsten (met het hart op de goede plaats) keerde meermalen terug in films, zoals het beruchte The Wild Bunch uit 1969.

(Robert Aldrich, 1954, VS), morgen, BBC2, 14.30-16.00u.