Saleh B. niet meer verdacht van terroristische daden

Terreurverdachte Saleh B. wordt niet vervolgd. Het landelijk parket heeft de zaak tegen hem geseponeerd, omdat er geen bewijs is gevonden voor zijn betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) vanochtend bekendgemaakt.

Enkele verdachten in het zogeheten Hofstadproces zeggen dat B. werkzaam was voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en bij hen infiltreerde.

Saleh. B. werd aangehouden na berichten in de media over zijn betrokkenheid bij verschillende misdrijven. Hij werd aanvankelijk verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten van het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep. Hij zou vier handgranaten aan Hofstadverdachte Jason W. hebben geleverd, zo verklaarde W. tijdens het proces.

Volgens W. deed Saleh B. dit als infiltrant van de AIVD. Met een van die handgranaten verwondde W. vijf leden van het arrestatieteam die zijn huis belegerden om hem te kunnen arresteren.

Saleh B. regelde ook een reis naar Pakistan, verklaarde W., waar W. volgens justitie een trainingskamp zou hebben bezocht. Ook bezocht B. geregeld de woning van W. die door de AIVD 'behangen' was met microfoons. Toch komt B. nooit voor in de door de dienst opgenomen gesprekken.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket zijn de beschuldigingen aan het adres van B. serieus genomen. Het onderzoek heeft echter geen bewijzen voor zijn betrokkenheid bij misdrijven opgeleverd, aldus de zegsman.

Saleh B. ontkende tijdens het Hofstadproces dat hij infiltrant van de AIVD is geweest. Hij zei ooit door de dienst te zijn benaderd op straat. Hij zei geen interesse te hebben. 'Ik zei dat ze niet veel aan mij zouden hebben', aldus B. Het contact met de AIVD werd volgens hem direct beëindigd.

Het valt W. Ausma, een van de advocaten van Jason W., op dat justitie het onderzoek naar B. 'wel erg snel' heeft afgerond. Wat de advocaat betreft, is de rol die B. zou hebben gespeeld binnen de Hofstadgroep nog niet opgehelderd. 'Ik vraag me af hoeveel tijd justitie in dit onderzoek heeft geïnvesteerd. Het OM en de AIVD hebben er geen belang bij dat de identiteit van B. wordt onthuld.' Morgen doet de rechtbank uitspraak in het Hofstadproces.