Rutte kandidaat om VVD te gaan leiden

Staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs en Wetenschappen) heeft zich vanochtend kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de VVD bij de volgende Tweede-Kamerverkiezingen.

Kamerlid Willibrord van Beek is door de fractie van de VVD gekozen als tijdelijk opvolger van de gisteren afgetreden fractievoorzitter Van Aartsen.

Van Beek, die onder meer is gekozen omdat hijzelf geen kandidaat is voor het lijsttrekkerschap, zal de Tweede-kamer fractie leiden totdat er een nieuwe lijsttrekker is. Eind mei maakt de VVD de uitslag bekend van een ledenraadpleging daarover.

Vandaag was de eerste dag dat kandidaat-lijsttrekkers voor de VVD zich konden melden. Gisteren zei minister Henk Kamp (Defensie) dat hij geen lijsttrekker wil worden. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) herhaalde dat ook zij niet van plan is om lijsttrekker te worden.

Rutte zei vanochtend dat hij af wil van het beeld dat de VVD een partij is voor mensen 'die het goed hebben'. Als achtergrond voor zijn ambitie om lijsttrekker te worden, noemde hij een gesprek in 2003 met een vrouw die een bijstandsuitkering had. Ze vond dat Rutte 'een goed verhaal' had, maar het was uitgesloten, zei ze, dat mensen zoals zij VVD zouden stemmen. Rutte zei dat wat hem betreft de VVD na de volgende Kamerverkiezingen weer met het CDA gaat regeren. Als D66 opnieuw nodig zou zijn voor een meerderheid in de Kamer is dat wat hem betreft ook een mogelijkheid. 'Maar met twee partijen hoef je minder af te stemmen.'

Rutte leidde de VVD-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Van Aartsen trad in de nacht van dinsdag op woensdag af als fractievoorzitter omdat zijn partij fors had verloren bij de verkiezingen. Van Aartsen had voor zichzelf een ondergrens van 14 procent gesteld. De VVD haalde 13,8 procent.

Tijdelijk fractievoorzitter Van Beek, die vannacht om half een de voorzittershamer overhandigd kreeg van de eveneens afgetreden vice-fractievoorzitter Bibi de Vries, zei dat hij niet in de race is voor het lijsttrekkerschap. Hij is gisterochtend gepolst door een groepje jonge VVD'ers en heeft ermee ingestemd 'tussenpaus' te worden. Na een 'biechtstoelprocedure', waar alle Kamerleden apart hun voorkeur mochten uitspreken, is Van Beek gekozen.

'Ik hoop dat we nu een streep onder het resultaat van dinsdag kunnen zetten', zei hij. Het vice-fractievoorzitterschap wordt overgenomen door Edith Schippers.

opstand: pagina 3