Regio keuze

ALKMAAR

Lijk Het Syndicaat speelt de thriller Lijk van Esther Gerritsen. Een verknipt gezin treft in de tuin een leeg graf aan. Wie moet daar in en wie gaat dat doen? Dit is dus geen whodunnit maar een Whoisgonnadoit. Drie gezinsleden pijnigen hun hersens om tot een verklaring te komen. Ondanks hun wreedheid wekken de familieleden medelijden.

10 maart Provadja, Verdronkenoord 12. Inl. 072-511 0136 of

Lezing Op 12 maart (14u) geeft schrijver en journalist Jan Joost Lindner een lezing getiteld: Een dwarse kijk op bord- en kaartspelen. Ihkv de tentoonstelling Aan zet! 1001 gezelschapsspelen.

Stedelijk Museum Alkmaar, Canada

plein 1 072-5489789 & www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

DEN HAAG

Licht in Zwart Wit Grafiekwinkel INKT in Den Haag heeft een bijzondere invalshoek bedacht om Rembrandt te gedenken. Twaalf kunstenaars laten zien welke invloed Rembrandt heeft op hun werk. De enige restrictie die de kunstenaars kregen, was de kleurensamenstelling. Aleen zwart en wit. Het resultaat is bijvoorbeeld een ode aan de vrouwen van Rembrandt van Jeanette Amesz. „Geen licht leven – wel veel zwart wit” is de gedacht achter de rake lijntekeningen van onder anderen Saskia, Cornelia en Hendrickje.Verder werk van Lous Hol, Baukje de Loos, Caroline Koenders, Mira den Hartog, Daniël Tavenier, Krin Rinsema, Fifi van Leent, Peter Zuur, Wim Zurné, Hannie Ramaer en Paula van den Elshout.T/m 3 mei in Grafiekwinkel INKT, Prinsengracht 20-24. Wo t/m vr 9u30-17u30 en za van 10u30 tot 17u30 070-3563788 of www.grafiekwinkelinkt.nl

HAARLEM

Ich! In de Toneelschuur gaat de voorstelling Ich! van de jonge regisseuse Karen Claes in première, gebaseerd op het toneelstuk Clavigo van Goethe. Samen met zijn vriend en collega Carlos werkt de jonge, ambitieuze Clavigo aan een politieke carrière. Zij genieten van hun jonge, veelbelovende, prestigieuze leven, gevuld met geld, uitgaan en vrouwen. Wanneer Clavigo op een dag verstrikt raakt in verschillende keuzes, komt hij terecht in een quarterlifecrisis.

T/m 11 maart Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

HOOFDDORP

Slangenvel Actrice Bodil de la Parra schreef voor Orkaterr Slangenvel over de tragiek van de ouderdom van drie vrouwen. Ze heten Helga, Lidwien en Sofie. In ontroerende scènes krijgt de toeschouwer inzicht in het ingewikkelde, vaak ongrijpbare proces van het ouder worden. De drie actrices vertolken drie verschillende levenshoudingen: berustend, mamanhaftig en de derde glijdt weg in heimwee naar vroeger. Naast De la Parra spelen Margôt Ros en Wimie Wilhelm.

12 maart Schouwburg De Meerse, Raadhuisplein 3. Inl. 023-5563707 of www.demeerse.com

LAREN

Jacqueline de Raad verzorgt 13 maart (20u15) een lezing over de verzamelaar Esser in het kader van de tentoonstelling Mondriaan, Breitner, Sluijters. De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser.

Prijs € 18,50 incl. speciaal museumbezoek en koffie/thee. Singer Laren, Oude Drift 1. Res 035-5393933. Inl www.singerlaren.nl

UTRECHT

Hyppolytos Utrechtse toneelgroep Aluin speelt een eigen versie van de Griekse tragedie Hyppolytos, over de koningszoon die neerkijkt op de liefde en leeft voor de jacht, en zijn stiefmama Faidra (Phaedra) die verliefd op hem is. Als Hippolytos de liefde van Faidra afwijst, pleegt zij zelfmoord en beschuldigt, door middel van een afscheidsbrief, haar stiefzoon van verkrachting. Hippolytos' vader, blind van woede, straft zijn zoon genadeloos en is ten einde raad als hij merkt dat hij zich vergist heeft.

Aluin belooft : „Een surrealistisch, donker sprookje in een decadente wereld”.

15-18 maart Kikker, Ganzenmarkt 40 030-2319666 of www.theaterkikker.nl

Marin Alsop De Amerikaanse dirigent Marin Alsop dirigeert het Residentie Orket in een concert dat ook wordt uitgevoerd in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Op het programma staan de Tragische ouverture van Brahms, het Derde pianoconcert van Bartók en Eine Alpensinfonie van Strauss.

16 en 17 maart 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag 070-3609810; 18 maart 20u15 Vredenburg Utrecht 030-2314544; 19 maart 11 u (alleen, Strauss, rechtstreks op Radio 4) Concertgebouw Amsterdam 020-6718345.

Erwin Olaf Het Centraal Museum presenteert de nieuwe fotoserie Golden Age van Erwin Olaf, die hij maakte in opdracht van het modehuis The People of the Labyrinths. Olaf maakte twaalf foto’s van de wintercollectie 2005/2006, waarvoor ontwerpers Geert de Rooij en Hans Démoed zich lieten inspireren door de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw.

Foto’s van Erwin Olaf. T/m 23 april in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Inl: 030-2362362 of www.centraalmuseum.nl

Adrian Paci Tgv de expositie van de Albanese kunstenaar Adrian Paci organiseert kunstcentrum BAK op 14 maart een gesprek met Paci en met collega-kunstenaars Anri Sala en Sislej Xhafa. Geboren in Albanië en Kosovo groeiden ook zij op onder een communistisch regime. Voor allen geldt dat hun kunst diepgeworteld is in de politieke en sociale context van hun geboorteland.

14 maart 20u in BAK, Lange Nieuwstraat 4. Inl en res 030-2316125.