Rabarbermuffins

Voor 12 muffins:250 gram verse rabarber200 gram bloem3 theelepels bakpoeder2 theelepels zout 60 gram kristalsuiker60 gram bruine basterdsuiker1 groot ei1,25 deciliter melk4 eetlepels plantaardige olie2 theelepels amandel-essencepoedersuiker voor het bestuiven

Mijn moeder had naast haar prachtige siertuin jarenlang een kleine moestuin. Daarin stonden een paar soorten tomaat, wat sla, courgettes, aardappels, wortels, lente-uitjes, kruiden en rabarber. En er was altijd rabarber. Ik weet nog dat we als kleine kinderen een kommetje suiker uit de keuken naar buiten mochten brengen en daar een paar stengels rabarber mochten afbreken. De rabarber doopten we in de suiker en aten we zomaar rauw. De smaak was geweldig; fris, zuur, wrang en een tikje zoet van de suiker. Ik weet niet of ik dat nu nog zo lekker zou vinden. In ieder geval eet ik graag deze lekkere, makkelijk te maken muffins. Vet een muffinblik voor 12 muffins licht in met plantaardige olie. Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd de rabarber bij. Was de stelen onder de koude kraan en dep ze dan droog. Snijd de stelen in dunne plakjes en zet even weg.

Zeef de bloem, het bakpoeder en zout in een fijne zeef boven een grote kom. Schep er de kristalsuiker en basterdsuiker door. Klop het ei los in een kom en klop er dan de melk, plantaardige olie en amandel-essence door. Roer met een vork het eimengsel snel door de droge ingrediënten tot alles gemengd is.

Schep de plakjes rabarber door het beslag. Schep het beslag in de ingevette vormpjes van het muffinblik en zet 20 tot 25 minuten in de oven tot ze goudgeel en gerezen zijn. Controleer of ze gaar zijn door een satéstokje in het midden te steken: dat moet er schoon uitkomen. Bestuif de muffins onmiddellijk met wat poedersuiker en laat ze verder in het blik op een metalen rooster afkoelen. Maak de muffins los door met een tafelmes langs de binnenwand van de vormpjes te gaan. Stort de muffins uit de vorm. Laat ze zo nodig verder afkoelen voor u ze serveert, of in een luchtdichte trommel een paar dagen op een koele plek of tot een week in de koelkast bewaart. U kunt ze ook tot een paar maanden in een diepvrieszak in de diepvries bewaren.

Kim Maclean

Morgen: kip uit de Römertopf.

    • Kim Maclean