Personalia

Viroloog Xander de Haan (35) ontvangt dit jaar de Beijerinck Premie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Haan krijgt de premie, 50.000 euro, voor zijn originele werk op het gebied van de genetica van coronavirussen.

Coronavirussen, die bij mensen bijvoorbeeld verkoudheid, maar ook SARS kunnen veroorzaken, hebben een reusachtig groot genoom. De Haan, die werkt bij de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, ontwikkelde een methode om dit genoom te manipuleren.

Edwin Huizing is per 15 maart benoemd tot algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland. Huizing (43) volgt Eduard Nazarski op, die medio maart in functie treedt als directeur bij van Amnesty International. Huizing is sinds 2001 directeur uitvoering bij VluchtelingenWerk.