Op de grens

De komende 36 tot 48 uur ligt Nederland op de grens tussen twee luchtsoorten. Ten zuiden van ons land is het vrij zacht, in Spanje is het nu echt volop lente met temperaturen van 18 tot 22 graden. Langs de oostkust wordt het er lokaal al ruim 25 graden. In het noorden van Europa is het nog volop winter met sneeuw en vorst in Denemarken en de overige landen van Scandinavië.

In Lapland vriest het op uitgebreide schaal nog zeer streng met 20 tot 30 graden. Op de grens tussen twee luchtsoorten komt veel bewolking voor, zodat de zon voorlopig geen kans maakt om door te breken. Af en toe valt er wat regen uit het wolkendek. In Groningen valt af en toe wat natte sneeuw, daar zitten ze nog in de koude lucht, met morgen een middagtemperatuur van 3 of 4 graden. In het zuiden wordt het een graad of 8. De koude lucht komt in het weekeinde in beweging, zodat we opnieuw een paar koude dagen kunnen verwachten.

Zaterdag overheerst de bewolking nog altijd en valt er een enkele winterse bui. Het wordt in Groningen, Friesland en Drenthe niet veel warmer dan 1 of 2 graden, in het zuiden wordt het 4 tot 6 graden. In de nacht naar zondag klaart het op en bij niet al te veel wind gaat het enkele graden vriezen. Zondag breekt eindelijk de zon door en blijft het droog. Bij een zuidoostelijke wind wordt het opnieuw 1 tot 6 graden. Begin volgende week komt de zachtere lucht weer dichterbij.