Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Eberhard Havekost De bekendste schilder uit Dresden is vooralsnog Gerhard Richter, maar Eberhard Havekost (1967) is hard op weg in zijn voetsporen te treden. Net als Richter schildert ook Havekost naar foto’s: van landschappen, van zijn vriendin of spelende dochter, van gebouwen, auto’s of vliegtuigen. In het Stedelijk Museum zijn ruim honderd schilderijen te zien die gegroepeerd zijn rond thema’s als interieurs, autowrakken, stillevens en portretten.

Eberhard Havekost: Harmony 2. Schilderijen 1997-2005. 10 maart t/m 28 mei in het Stedelijk Museum, Post CS, Amsterdam. Dagelijks 10-18u. Inl: www.stedelijk.nl

POP

Gem Het uur van de waarheid breekt aan voor rockband Gem uit Utrecht. Zijn ze inderdaad de 'Domtoren Strokes' of ontsnapt het vijftal aan het epigonisme van Amerikaanse en Engelse voorbeelden dat op hun tweede album Escapades nog niet geheel is uitgebannen? Hoe dan ook is Gem een van de opwindendste live-rockbands die Nederland recentelijk heeft voorgebracht.

9 maart Unitas, Wageningen, 10 mrt 't Beest, Goes, 11 mrt Kalashnikow, Terneuzen, tournee zie www.gemmusic.nl.

MUZIEK

James ConlonDe Amerikaanse dirigent James Conlon, tussen 1983 en 1991 chef-dirigent in Rotterdam en daarna werkzaam in Keulen en Parijs, is terug in Rotterdam en leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een geheel Russisch concert. Op het programma staan de vijftiende symfonie van Sjostakovitsj en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski.

10 maart 20u15 en 12 maart 14u15 De Doelen Rotterdam 010-2171717.

THEATER

Robinson CrusoëOnder de titel Robinson Crusoë, de vrouw en de neger brengt NTGent een toneelbewerking van de novelle Mr. Foe en Mrs. Barton (1986) van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee. Een vrouw spoelt aan op een onbewoond eiland en is getuige van de relatie tussen Crusoë en zijn zwarte slaaf Vrijdag. Regisseur Johan Simons bewerkte hiervoor boeken van Houellebecq en Grunberg voor toneel.

11-12 mrt & 25-27 mei Schouwburg, Gent. 21-22 mrt Amsterdam Schouwburg. 7-8 april Rotterdamse Schouwburg. Inl 0032-92251202.

DANS

Nederlands DanstheaterIn het programma Speak for Yourself van het Nederlands Dans Theater zijn twee nieuwe stukken te zien: Tar and Feathers van oudleider Jirí Kylián en Frail Line van de Finse choreograaf Tero Saarinen. Laatsgenoemde werkt voor het eerst voor het NDT. In zijn werk vermengt hij klassiek ballet, moderne dans en Japanse butoh. In het programma wordt ook Lightfoot Leons Speak for Yourself (1999) hernomen.

Première 9 maart Den Haag, Lucent. Tournee t/m 31 maart. Inl 070-8800100 of www.ndt.nl.