Nederlaag voor honkballers in eerste wedstrijd

De Nederlandse honkballers hebben hun eerste wedstrijd bij de World Baseball Classic verloren. In het Hiram Bithron Stadion in San Juan ging de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn in groep C met 8-3 onderuit tegen gastland Puerto Rico. Nederland neemt het vandaag in het tweede duel op tegen Cuba.

Werper Rob Cordemans in actie namens Nederland in het duel tegen Puerto Rico, dat gisteren de eerste poulewedstrijd met 8-3 won. (Foto AFP) Dirk Van 't Klooster of The Netherlands pitches against Puerto Rico during their game at the World Baseball Classic at Hiram Bithorn Stadium 08 March 2006 in San Juan, Puerto Rico. Al Bello/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY= AFP

In groep B zorgde Canada voor een verrassing door de Verenigde Staten, een van de topfavorieten voor de eindzege, met 8-6 te verslaan. Na de benauwde overwinning (2-0) in het eerste duel op Mexico dreigt een voortijdige uitschakeling voor Team USA bij het eerste officieuze wereldkampioenschap honkbal.

Aan de eerste editie van het zestienlandentoernooi doen, anders dan bij het reguliere WK onder auspiciën van de internationale soft- en baseballbond, vrijwel alle topspelers mee. Dat is te danken aan de moederorganisatie van de almachtige Major League, de Amerikaanse topcompetitie, die de WBC heeft geadopteerd, en dus verzekerd is van de medewerking van de clubs uit 's werelds sterkste clubcompetitie.

Nederland probeerde er tegen Puerto Rico een wedstrijd van te maken. Vorig najaar, bij het officiële WK in eigen land waar de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn een historische vierde plaats behaalde, was Nederland nog te sterk voor de aan de Verenigde Staten gelieerde vrijstaat uit de Caraïbische Zee. Ditmaal kan Puerto Rico echter een beroep op zijn sterkste spelers, en met negen honkballers uit de Major League bleek de thuisploeg gisteren simpelweg te sterk. Met drie homeruns zette Puerto Rico de wedstrijd uiteindelijk naar zijn hand.

Bondscoach Eenhoorn werd in de zevende inning van het veld gestuurd na aanmerkingen op de leiding. Daarna ontstond er ook nog een opstootje met Dave Draijer in de hoofdrol. Het kostte beide teams een officiële waarschuwing. Nederland begon met Rob Cordemans als werper. Hij hield het bijna drie slagbeurten vol, maar zag Puerto Rico in de eerste inning wel meteen op voorsprong komen.

Bij een 2-0 achterstand bracht Nederland in de vierde inning via Randall Simon het eerste punt op het scorebord. Niet veel later trok de ploeg van Eenhoorn de stand gelijk (3-3), waarna de Puerto-Ricanen in de zesde en zevende inning toch weer uitliepen en in de negende slagbeurt de eindstand op 8-3 bepaalden.

'Dat die jongens uit de hoofdklasse kunnen honkballen, wisten we allang', zei Eenhoorn na afloop tegenover persbureau ANP. 'Vierde worden bij het WK doe je niet zomaar even. In de vijfde inning hadden we Puerto Rico nog waar we het hebben wilden, op 3-3. De twee punten die toen binnen liepen, waren het breekpunt van de wedstrijd. Dat weten we nu achteraf. De spelers zijn er de volgende wedstrijd wel van doordrongen dat iedere fout wordt afgestraft'.