'Na A hoeft geen B te komen'

Jelle Paulusma zat in een band, Daryll-Ann, maar speelde toch liever alleen. Zijn album Here We Are maakte hij samen met een computer.

Jelle Paulusma Foto Lex van Rossen Amsterdam, 10-01-2006. JELLE PAULUSMA FOTO LEX VAN ROSSEN ROSSEN, LEX VAN

Neem platentitels nooit te letterlijk. Zie wat er gebeurde kort na de release van Don't Stop van Daryll-Ann. Vlak voor het einde van de promotie-tournee vond Jelle Paulusma het welletjes. Dat gitarist Anne Soldaat in een interview in de Leeuwarder Courant zijn onvrede uitte over de dominante positie van Paulusma was voor hem 'de druppel'. 'Dat vond ik niet zo handig van hem, nee.'

Het was een illusie dat Daryll-Ann een bandje was van vijf gelijkwaardige individuen, een jongensboek in een bandjesbus. 'Ik kan me voorstellen dat het warrig was, ook voor de bandleden. Is het nou een band of een project?' Soms pakte een album uit als een verkapte soloplaat van Paulusma. De andere keer fikste hij het karwei samen met Anne Soldaat en tweelingbroer Coen, en bleven drummer en bassist buiten de studio. Ironisch genoeg was Don't Stop toch weer meer een bandjesplaat, met zelfs een paar nummers. Maar het mocht niet baten.

Het bandjesformaat is misschien niet zo handig meer, zegt Paulusma. 'In deze tijd niet, nee. Dat gaat uitsterven. Je ziet tegenwoordig veel meer incidentele samenwerkingsprojecten. Met de middelen van vandaag is muziek maken makkelijker, en dus is het aanbod veel groter. Je kunt verschillende dingen doen. Dat spreekt mij erg aan.'

Paulusma doet bijvoorbeeld mee op de platen van het elektronische duo Clashing Egos. 'Elementen van die samenwerking gebruik ik weer in mijn eigen muziek, maar dan, zeg maar, teruggebracht van hun elektronische, sferische geheel naar iets heel kleins. Omgekeerd gaan zij misschien mijn liedjes remixen, dat lijkt me hartstikke leuk. Zij doen niet aan de klassieke liedjesopbouw, en daarvan heb ik geleerd dat je niet te snel bang moet zijn voor saaiheid in de liedjes. Na A hoeft niet per se B te komen, gevolgd door C.'

Op die manier is Paulusma 'losgebroken' uit het bandjesstramien. Hij heeft zijn solo-album thuis opgenomen, op de computer. Here We Are ligt voor een deel in het verlengde van de melancholieke gitaarliedjespop van Daryll-Ann, maar is een stuk vrijer van opzet. 'Ik houd me aan bepaalde kaders en ik ben niet bang voor een klassiek popnummer. Maar er is meer dan dat, en dat heb ik willen verkennen.'

Paulusma is veertig, en trots daarop. 'Je bereikt een verdieping, die muzikaal vruchten afwerpt. Vroeger vond ik een leuke deun wel voldoende, nu vind ik wat mooie woorden ook niet verkeerd.'

Paulusma: 'Here We Are' (Munich). Optredens: 9/3, Ekko Utrecht, 16/3, Vera Groningen, 19/3, Gigant Apeldoorn, 7/4, Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma