Lijsttrekker van Leefbaar Utrecht weg

Walther Lenting, lijsttrekker van Leefbaar Utrecht, verlaat de Utrechtse politiek. Hij nam gistermiddag het besluit nadat zijn partij elf van de veertien zetels had verloren.

Lenting zegt de verantwoordelijkheid te nemen voor het teleurstellende verkiezingsresultaat. 'Dan is het politiek zuiver dat ik terugtreed', zei hij vanmorgen in het AD. Op de verkiezingsavond liet hij al weten niet meer in het college terug te willen. 'Nee, nee, nee, niet met zo'n uitslag. Ik kan de energie niet meer opbrengen om nog te besturen zonder mandaat van de kiezers.' Vanavond begint de PvdA de collegeonderhandelingen met een eerste openbaar debat op het stadhuis.

Natuurkundige Lenting (39) maakt de komende weken zijn werk af als wethouder Stationsgebied en Leidsche Rijn en wijdt zich daarna aan zijn natuurkundig adviesbureau, dat bedrijven helpt met vragen 'op de grens van bestuur en natuurkunde'.

Lenting werd in 2001 raadslid toen Leefbaar Utrecht met Henk Westbroek als lijsttrekker in één klap met negen zetels in de raad kwam. De partij verkreeg grote populariteit door zich bij de laatste verkiezingen fel tegen de grote renovatie van het Utrechtse centrum te keren. Nadat de Utrechtse bevolking zich in een referendum uitsprak voor een kleinschalig centrumplan, ontwierp Lenting als wethouder het plan 'Stationsgebied'. Toen bleek dat het 'Stationsgebied' tegen de referendumuitslag in toch zou bestaan uit hoogbouw, dure busterminals en winkeltorens, zwol de kritiek op Lenting en Leefbaar Utrecht aan.

In Utrecht heeft D66 geprofiteerd van het verlies van Leefbaar Utrecht. D66 won er twee zetels. Lijsttrekker Alice van Rooij noemt de winst liever 'herstel'. 'Bij de verkiezingen van 1998 gingen we van negen naar drie zetels, omdat we als collegepartij verantwoordelijk waren voor de plannen voor een busbaan door de stad. In 2000 verloren we nog eens twee zetels, omdat het plan voor de busbaan werd uitgevoerd.'

Eén zetel dankt D66 aan de kiezers in Vleuten-De Meern. Van Rooij: ,,Nummer 7 op de lijst komt uit Vleuten. Zij heeft als voorzitter van haar wijkraad het verkeersplan voor Leidsche Rijn met succes bekritiseerd. Ze is een jaar geleden lid geworden van D66 en met voorkeurstemmen gekozen.''