Kroes berispt Polen over mededinging

BRUSSEL, 6 MAART. - De Europese Commissie heeft Polen er gisteren van beschuldigd de EU-regels rond mededinging te hebben overtreden. De Poolse autoriteiten hadden voorwaarden verbonden aan een overname van de bank BPH. Eurocommissaris Kroes stelt dat zij de enige is die een oordeel mag vellen over dergelijke grensoverschrijdende overnames. Bovendien heeft Polen de regels voor vrij verkeer van kapitaal geschonden in dezelfde kwestie, denkt Brussel. Het draait allemaal om de overname van het Duitse HVB door het Italiaanse Unicredit. HVB is op zijn beurt eigenaar van het Poolse BPH. Unicredit had reeds in Polen Pekao gekocht. Daaraan zat de voorwaarde verbonden dat de Italiaanse bank geen andere Poolse banken mocht kopen. Die voorwaarde is wellicht in strijd met de Europese regels, aldus Brussel.