Koude Falkland-oorlog ontdooid door ijsbreker

Een ijsbreker van de Britse marine met technische problemen is welkom in een Argentijnse marinebasis. Dit heeft de marine van het Zuid-Amerikaanse land gisteren bekendgemaakt.

In 1982 vochten Groot-Brittannië en Argentinië een kleine, hevige oorlog uit om de Falkland-eilanden. Het Britse leger verjoeg de Argentijnse 'bezetters' van de eilandengroep met grof geweld, sindsdien blijven de Argentijnen aanspraak maken op de Malvinas, zoals zij de eilanden noemen. 'Terugwinnen van de soevereiniteit' is nog steeds een speerpunt van het buitenlands beleid. De relatie tussen Buenos Aires en Londen blijft hierdoor onderkoeld.

Volgens een verklaring van de Argentijnse marine biedt het land dan ook enkel hulp om 'te voldoen aan zijn internationale verplichtingen'. Het roer van de HMS Endurance is zo zwaar beschadigd dat het schip niet goed meer kan manoeuvreren. Morgen zal het aanmeren in de basis Nuevo Puerto Belgrano en daar het probleem laten verhelpen. Dat laatste zal naar verwachting 20 dagen in beslag nemen.

In januari was de Endurance het eerste Britse marineschip dat aanlegde in de haven van de zuidelijke stad Ushuaia. De bemanning betoonde daar eer aan de 255 Britse gevallenen.