Ina van Zyl

Ina van Zyl t/m 14 mei in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Di t/m zo 11-17u. Ina van Zyl 'Most Southern Tip (2003)

Voor een voetenfetisjist is het een natte droom: de tentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse Ina van Zyl (1971) in het Dordrechts Museum. Ze exposeert er aquarellen van schoenen en tassen en geschilderde close-ups van menselijk vlees - waaronder vooral veel voeten. Tenen van meer dan een meter lang. Van voor, van achter, van opzij. Naakt en wulps steken ze uit gouden sandaaltjes. De voeten doemen ook op uit veelkleurige olieverf: groen, geel, rood en bruin in dikke lagen, zonder dat een bruine smurrie ontstaat. Maar de verfhuid is niet sensueel. De kunstenaar schildert nat op droge verflagen die daardoor kapot gaan en weer door de kwast meegesleept worden. Het resultaat is donker en vlezig, en dat terwijl het gebaseerd is op poezelig gehakte damesvoetjes met parelmoer nagellak. Elegantie is er wel in de aquarellen van schoenen, tassen en baadsters. De sandaaltjes zijn bijna zo lieflijk als de schoentjes die Andy Warhol vroeger tekende.

Van Zyl doorliep in de jaren negentig de kunstacademie van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch: een Afrikaner bolwerk vermomd als lommerrijke Disney-idylle. Na Stellenbosch kwam ze tien jaar geleden naar De Ateliers in Amsterdam, waar ze fruitstillevens ging schilderen. Dit onderwerp kende zij in Zuid-Afrika niet. Maar Van Zyl plaatst zich met haar stillevens niet in bekende schildertradities. Het gemêleerde, on-Europese kleurpalet en de weerbarstige verfhuid geven spanning aan haar werk. Verf en verleiding worden één: niet die van schoonheid, maar die van schaduwrijke holtes. Matige striptekeningen, vlakke aquarellen en sensuele schilderkunst: Van Zyl is een veelzijdig kunstenaar die excelleert zodra ze een schilderskwast vastheeft. En gelukkig hangen er vooral schilderijen op de expositie.

Ina van Zyl t/m 14 mei in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Di t/m zo 11-17u.