Hello Moto

Herinner je de flashmobs nog? Groepen mensen kwamen een jaar of twee geleden bij elkaar, deden iets opvallends in een publieke ruimte en verdwenen dan weer.

bel1.jpgIn New York is sinds 2001 iets vergelijkbaars aan de gang, Improv Everywhere. Een groep acteurs en komedianten (en iedereen die verder wil meedoen) gebruikt de stad als podium voor ludieke acties. De ene keer doen ze alsof ze in de toiletten van McDonald’s werken, inclusief het opendraaien van kranen en het aangeven van handdoekjes. Een andere keer werd het een concert op een dak à la de videoclip ‘Where the streets have no name’ van U2.

Twee weken geleden - was er zelf niet bij, helaas - de meest recente actie. In de grote boekhandel The Strand moeten bezoekers hun rugtassen inleveren. Onvermijdelijk dat daarin nog mobiele telefoons zitten die overgaan.

bel3.jpgImprov Everywhere zag er een ludieke actie in. Zestig bezoekers leverden hun rugzak in en zestig anderen belden hen op hetzelfde moment. Het winkelpersoneel wist niet wat er gebeurde:

“1… 2… 3… 4… 5… There are five phones going off!”
“When 8:00 comes, I’m out of here.”
“I’m really afraid - cell phones should not all go off at the same time.”
“There’s a Japanese ghost in here, dudes.”

Kijk hier naar hoe het eruit zag. En vooral: hoe het klonk.

    • Freek Staps