Google's gestuntel irriteert analisten

Zoekmachinebedrijf Google heeft zijn aandeelhouders op stang gejaagd door per ongeluk financiële vooruitzichten op zijn website te publiceren. Het aandeel Google daalde gisteren met 3 procent nadat analisten hadden geklaagd over het gestuntel van het bedrijf met zijn financiële communicatie.

Google weigert sinds zijn beursgang financiële doelen te stellen, omdat dat korte-termijndenken in de hand zou werken. Maar in de per ongeluk op de website verschenen documenten, die komen uit een interne presentatie van afgelopen najaar, staan wel degelijk enkele voorspellingen. Zo stelde het bedrijf voor 2006 een omzet van 9,5 miljard dollar (8 miljard euro) te verwachten. Ook stond in het document dat de winstgevendheid van het bedrijf misschien achteruit gaat, vanwege de toegenomen concurrentie.

Analisten ergeren zich aan dit soort fouten. Vorige week kreeg het aandeel ook al een klap omdat Google's financieel directeur had gesuggereerd dat het verkopen van internetadvertenties - Google's bron van inkomsten - geen eeuwig groeiende business is.

Analisten roepen Google nu op zijn geen-voorspellingenbeleid te staken. 'Het publiceren van financiële doelstellingen is niet evil', zei analist J. Rohan van RBC Capital tegen persbureau Reuters, doelend op Google's mantra 'Don't be evil'. Hij vindt dat Google zijn aandeelhouders meer informatie verschuldigd is, gezien de hoeveelheid geld die er met Google's beurswaarde van ruim 100 miljard dollar op het spel staat.