Galerieselectie

Martine StigVoor haar nieuwe serie Sisters reisde fotografe Martine Stig naar Koeweit. Ze was nieuwsgierig naar de rol en werking van fotografie in de gesluierde wereld. Aan de universiteit van Koeweit portretteerde ze studerende vrouwen, die door de smalle opening van hun niqabs baldadig in de lens kijken. Sisters bestaat uit een serie traditionele portretten. Ze zijn gemaakt op de campus of bij de meisjes thuis. Ondanks het ontbreken van een gezicht zijn de beelden intiem en veelzeggend.

Foto's van Martine Stig. 11 maart t/m 15 april in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

David Renggli De Zwitserse fotograaf David Renggli maakt foto's die verwant zijn met traditionele stillevens. Maar tegelijkertijd zijn ze meer dan louter een verzameling alledaagse objecten. Sommige voorwerpen zijn perspectivisch wat vreemd gevormd, terwijl van andere de schaal niet helemaal lijkt te kloppen. Zo wordt de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been gezet: wat is echt en wat niet?

Foto's van David Renggli. T/m 9 april in Van Zoetendaal Gallery, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Hans van der HamChimaera is een wezen uit de Griekse mythologie dat is samengesteld uit een leeuwenkop en een geitenlijf met drakenpoten. Voor beeldhouwer Hans van der Ham is Chimaera een metafoor voor onze tijd, waarin de maakbare mens niet lang meer op zich zal laten wachten. Op zijn gelijknamige tentoonstelling bij Galerie Metis presenteert hij een groep van pikwarte figuren van klei. De meeste van hen bestaan alleen uit een grote mantel. Hun binnenste is hol - ze zijn zielloos.

Beelden van Hans van der Ham. T/m 2 april in Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Erna de BieDe ruimtelijke objecten van Erna de Bie zijn allemaal terug te voeren op een standaardmaat: de kubieke centimeter. De Bie bewerkt basisvormen - een plank of een kubus - tot ingewikkelde labyrinten of ruimtes. Haar objecten lijken organisch gegroeid, als kristallen, maar zijn gebaseerd op mathematische principes. Haar werken roepen soms constructivistische beeldhouwwerken in herinnering.

Objecten van Erna de Bie. T/m 26 maart in Frontaal, Snelgersmastraat 2, Appingedam. Do t/m zo 14-17u.

Regula Maria MüllerAls motto voor haar expositie bij Galerie Phoebus koos Regula Maria Müller voor een citaat uit een nummer van Nick Cave: ,,Bring it on, all shattered dreams - and I'll scatter them into the sea". Regula Müller maakt digitaal gemanipuleerde foto's van surrealistische onderwaterwerelden. Vissenogen van glas zijn in een fijn gehaakt netwerk van koperdraad omgevormd tot bloemen. Zeegroene golven zijn geperforeerd met duizenden speldenprikjes.

Foto's van Regula Maria Muller. T/m 15 april in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam. Do t/m zo 12.30-17.30u.

En verder:Schilderijen van Iwan van 't Spijker t/m 15 april in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen van Took Teeken t/m 25 maart in Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, Spuistraat 270, Amsterdam; fotowerken van Thomas Elshuis t/m 25 maart in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; tekeningen uit Los Angeles t/m 31 maart in Carl Berg Projects, Wittenburgergracht 315, Amsterdam; tekeningen van Robbie Cornelissen en Marc Nagtzaam t/m 19 maart in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen en werken op papier van Rachid Ben Ali t/m 26 maart in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; foto's en film van Carlos Aires tt/m 19 maart in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; vijf jaar HuMobisten t/m 9 april in Galerie Blaak 10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam; schilderijen en tekeningen van Amitai Ben David t/m 2 april in Galerie Berendsen, Hoogstraat 32, Rotterdam; schilderijen van Karin Bos t/m 26 maart in Galerie Smarius, Sonnegaweg 41, Sonnega; foto's van Irina Ionesco t/m 22 maart in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.