FRANKRIJK

Puvis de Chavannes De Franse schilder Pierre Puvis de Chavannes (1824-1898) ontwikkelde een heel eigen nieuwe decoratieve stijl voor zijn grote wandschilderingen zoals die in het Pantheon en de Sorbonne van Parijs, de musea van Amiens en Lyon en de bibliotheek van Boston. De schilderingen (op de wand geplakte doeken) zijn gekenmerkt door uitgewogen compositie, een hang naar de 'gouden' antieke wereld, tere kleurschakeringen met als basis licht grijs. Zijn invloed op Gauguin en de Nabis is groot geweest. Hij was beroemd tijdens zijn leven maar werd een beetje vergeten tot de jaren '70. Na het Palazzo Grazzi van Venetië in 2002, wijdt dit jaar het Musée de Picardie van Amiens (dat 275 m2 schilderingen in het trappenhuis en de galerijen van hem bezit) een mooie expositie aan de grote muurschilder. De tentoonstelling confronteert zijn werk met dat van zijn voorgangers, tijdgenoten en opvolgers en toont dat Puvis bovendien een fabelachtig tekenaar was.

Puvis de Chavannes une voie singulière au siècle de l'impressionnisme t/m 12 mrt dag beh ma 10-12 en 14-18u in het Musée de Picardie, Amiens, 0033-322971400.

Modeshows Voor de media en het grote publiek is de presentatie van het kledingstuk vaak belangrijker dan het kledingstuk zelf. Tegenwoordig, als een modeshow niet spectaculair aan de dag wordt gelegd, dan haalt hij de televisie niet. Men is teleurgesteld. Men wil een echte show. De amusante expositie in het Musée Galliera legt zich erop toe om dit fenomeen uit de doeken te doen. Een parcours voorzien van kleding, accessoires, foto's, video's, modebladen en maquettes stelt de bezoeker in staat beurtelings toeschouwer en acteur van de show te zijn.

Show time, le défilé de mode t/m 30 jul in het Musée Galliera, 10, avenue Pierre 1er de Serbie, Parijs, dag beh ma 10-18u, 0033-156528600.

En verder Hans Bellmer: anatomie du désir t/m 22 mei in het Centre Pompidou 0033-1447812 33 & www.centrepompidou.fr.