FILM

Miriam (Terry Pheto) in de film 'Tsotsi' scene uit de film Tsotsi AccuSoft Inc.

Tsotsi Gavin Hoods' Tsotsi gaat over een arm boefje (bijgenaamd Tsotsi) dat op een dag in een gestolen auto een baby vindt en het kind meeneemt naar zijn township om het te verzorgen. De winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film roept associaties op aan keiharde van-armoede-naar-misdaad-films als Cidade de Deus, maar logenstraft elke vergelijking. Tsotsi is een zachte film, sentimenteel zelfs. Hier gaat het niet om het harde gangsterleven en hoe een jongen daarin overleeft, maar om de keuzes waarvoor de hoofdpersoon wordt gesteld en hoe hij zijn rug recht houdt. Tsotsi is ook veel minder ‘hip’ gefilmd dan je misschien zou verwachten. Geen gezwiep en geduizel. Maar de muziek is wel erg hip: kwaito te horen, een aanstekelijk soort Zuid-Afrikaanse hiphop. Gavin Hoods' Tsotsi gaat over een arm boefje (bijgenaamd Tsotsi) dat op een dag in een gestolen auto een baby vindt en het kind meeneemt naar zijn town

ship om het te verzorgen. De winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film roept associaties op aan keiharde van-armoede-naar-misdaad-films als Cidade de Deus, maar logenstraft elke vergelijking. Tsotsi is een zachte film, sentimenteel zelfs. Hier gaat het niet om het harde gangsterleven en hoe een jongen daarin overleeft, maar om de keuzes waarvoor de hoofdpersoon wordt gesteld en hoe hij zijn rug recht houdt. Tsotsi is ook veel minder ‘hip’ gefilmd dan je misschien zou verwachten. Geen gezwiep en geduizel. Maar de muziek is wel erg hip: kwaito te horen, een aanstekelijk soort Zuid-Afrikaanse hiphop.