Fel omstreden Havenrichtlijnvan tafel gehaald

Rotterdam, 9 MAART. - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft gisteren een voorstel voor concurrentie bij het lossen en laden schepen definitief van tafel gehaald. Eerder wees het Europees Parlement, dat op dit terrein volledig mag meebeslissen, de plannen al van de hand. Het parlement zag het onder meer niet zitten dat ook scheepsbemanningen ladingen zouden mogen lossen. Dat werd gezien als een bedreiging van de werkgelegenheid van overslagpersoneel. Veel havenarbeiders, onder meer uit Rotterdam, demonstreerden twee maanden geleden in Straatsburg tegen de havenrichtlijn. De demonstratie liep uit op vernielingen aan het parlementsgebouw en arrestaties. De Rotterdamse havenwerkgevers waren juist groot voorstander van de richtlijn. Europees Commissaris Barrot (Transport) wil echter nu eerst met alle betrokken belangengroepen, waaronder rederijen en havenbonden, overleggen om een nieuw plan op te stellen. Ook het Europees Parlement en de 25 EU-lidstaten zullen vooraf gehoord worden. Dit om te voorkomen dat het nieuwe voorstel geen kans maakt bij een stemming in Straatsburg.