'Fame' niet meer dan verdienstelijk

Eerst kwam de film, daarna de tv-serie en tenslotte de musical, waarvan nu weer een nieuwe versie wordt vertoond. Fame, het geesteskind van de Amerikaanse filmproducent David de Silva, is in diverse verschijningsvormen al ruim 25 jaar een publiekstrekker. De van ambities en energie vervulde studenten aan de New York City High School for the Performing Arts blijven tot de verbeelding spreken - hoe simpeltjes de speelscènetjes tussen de zang en dans ook zijn. Het gaat niet om hun liefdes- en andere perikeltjes; die worden te fragmentarisch verteld om voorop te staan. Het gaat om de show.

De nieuwe Fame is in opdracht van een Duitse theaterproducent gemaakt voor een Europese tournee. Speciaal voor de Nederlandse markt wordt het kleine rolletje van de toneeldocent hier gespeeld door Barrie Stevens - bescheiden, bedaard en een beetje brommerig, zoals men zich zo'n man voorstelt. Om hem tot de ster van deze productie verheffen, is overdreven. De veelal Engelse spelers blijven anoniem; het programmaboekje vermeldt niet één naam.

Fame is vooral het bekijken waard als elke spier gespannen is, en als er ook nog iets meezindert van de genadeloze spanning waaronder zulke Amerikaanse studenten staan. Vaak biedt die school immers de enige manier om te ontsnappen aan een kansloos bestaan. Veel meer dan verdienstelijk is deze voorstelling echter niet. Behalve een paar expressieve solisten, die wel raad weten met de middelmatige ballads en de adequate popnummertjes, heeft de show niet veel te bieden. Regisseur Stanislav Mosa heeft de meeste scènetjes nogal traditioneel geënsceneerd, zodat er tijdens de dialoogjes vaak maar twee spelers op het toneel staan. Van het grote ensemble dat hem ten dienste staat, maakt hij maar weinig gebruik. En na elk scènetje volgt een black-out die er iedere keer de vaart uithaalt. De Nederlandse versie die in 1999 door Joop van den Ende werd geproduceerd, was heel wat vlotter.

Voorstelling: Fame, door Arena Theatre. Gezien: 8/3 in Stadsschouwburg, Nijmegen. Tournee t/m 9/4. Inl. www.famethemusical.nl
    • Henk van Gelder