Endesa wijst bod af van Gas Natural

Het bestuur van het Spaanse energiebedrijf Endesa heeft zijn aandeelhouders opgeroepen om het vijandig bod van landgenoot Gas Natural af te wijzen. Het Spaanse kabinet wil dat de concerns fuseren.

De aanbeveling van Endesa's bestuur volgt op het vijandig bod van ruim 22 miljard euro dat Gas Natural eerder deze week uitbracht op Endesa. Het bod wordt gesteund door de Spaanse regering, die graag een nationale energiekampioen wil creëren. Eerder bood het Duitse Eon 29 miljard euro voor Endesa, maar de Spaanse regering is tegen deze overname en heeft onlangs een wet aangenomen die het makkelijker maakt om overnames van Spaanse energiebedrijven door buitenlandse partijen te blokkeren.

Eon-topman Wulf Bernotat zei vanochtend tijdens de presentatie van de jaarcijfers er nog steeds vanuit te gaan dat zijn bedrijf uiteindelijk Endesa zal inlijven. 'Wij zijn vastbesloten deze overname te laten slagen', zei hij.

Ook gaf hij een winstwaarschuwing af. Eon verwacht dit jaar een winst van 3,4 miljard euro. Vorig jaar was die nog meer dan twee keer zo hoog, mede door het afstoten van een aantal activiteiten waaronder de vastgoedtak.

In Frankrijk maakte energiebedrijf Suez vanochtend een recordwinst van 2,5 miljard euro over 2005 bekend. Suez wil fuseren met landgenoot Gaz de France, en krijgt daarbij steun van de Franse regering. De fusie moet voorkomen dat Suez wordt ingelijfd door het Italiaanse Enel. Dat bedrijf overweegt inmiddels een vijandig bod uit te brengen op Suez van 50 miljard euro.

In Nederland maakte energiebedrijf Essent vanochtend een winst van 526 miljoen euro over vorig jaar bekend. Dat betekende een stijging van 26 procent vergeleken met 2004. Essent verkocht afgelopen jaar meer stroom, en kon daar ook een hogere prijs voor rekenen. Daarnaast verkocht het de afvalverwerker Van Gansewinkel.