'Emancipatie verwaarloosd'

Europese initiatieven om de emancipatie van vrouwen te bevorderen vinden op de betrokken ministeries in Den Haag nauwelijks gehoor. Dit zegt woordvoerster Willemien Ruygrok van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie.

In het kader van de internationale vrouwendag gisteren presenteerde de Europese Commissie een 'routeplan' voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Doelstelling is onder andere om in 2010 60 procent van de vrouwen in Europa aan het werk te hebben (nu 55,7 procent) en het verschil in beloning tussen vrouwen en mannen weg te werken.

Ruygrok vreest dat de Europese voorstellen niet terug te vinden zullen zijn in de Nederlandse beleidsplannen. 'Het routeplan is de opvolger van vijf Europese actieprogramma's en een Europese Raamstrategie. Daarvan hebben we in de Nederlandse plannen nooit direct wat teruggezien', aldus Ruygrok.

Vakbondsvoorzitter Edith Snoey van Abvakabo FNV zei het gisteren in een toespraak zorgwekkend te vinden dat minister De Geus (CDA, Sociale Zaken) er niet in slaagt de Europese doelstellingen te verwezenlijken om vrouwen aan de slag te krijgen. Een woordvoerster van Sociale Zaken laat weten dat het Europese routeplan 'geen enkel direct gevolg heeft' voor Nederland. 'Het zijn Europese voornemens en er zit geen regelgeving aan vast', aldus de woordvoerster.

Begin februari constateerde de door De Geus ingestelde Visitatiecommissie Emancipatie al, dat er op de Nederlandse ministeries te weinig aandacht is voor emancipatiebeleid en ook een gebrek aan kennis over dit onderwerp.