DUITSLAND

Organische architectuur Met Gaudí en Hundertwasser deelt hij de belangstelling voor natuurlijke vormen. De Duitser Engelbert Kremser (1938) ontwerpt gebouwen die uit klei lijken te zijn geboetseerd: de lijnen zijn krom, de openingen onregelmatig en de materialen ruw. Doordat rechte hoeken ontbreken dansen Kremsers huizen van plezier - ze zijn naïef en geraffineerd tegelijk, en steeds in het landschap passend. Kremser laat zich inspireren door aarde, planten en grotten. En door zijn leraar Hans Sharoun, de bouwer van de Berlijnse Philharmonie. Een expositie toont niet alleen de architect Kremser maar ook de schilder en visionair. T/m 30 april in het Deutsches Architekturmuseum, Schaumainkai 43, Frankfurt/M. Di, do- zo 11-18u, wo 11-20u. Inl 0049-6921238844 en www.dam-online.de.

Angstige gezinnen De angst om niet als jongen, maar als ongewenst meisje ter wereld te zijn gekomen. De angst overbodig te zijn of in het conflictrijke leven van de ouders als pion dienst te doen. De angst tenslotte om als echtgenote, moeder en kunstenares te mislukken: Louise Bourgeois, in 1911 in Parijs geboren en nu in New York wonend, is op een bezorgde manier geobsedeerd door het thema familie. Ze beelhouwt de vrouw als lichaam zonder armen, met een huis op haar hoofd. De overige gezinsleden lijken stom en verlamd. Later ontstaan de 'cells', grote metalen ruimtes waarin de kinderjaren van deze abstracte expressioniste worden weergegeven. La famille: van 12 maart t/m 5 juni in de Kunsthalle, Artur-Ladebeck-Str. 5, Bielefeld. Dag beh ma 11-18u, wo 11-21u, za 10-18u. Inl 0049-52132995017 en www.kunsthalle-bielefeld.de.

En verder Für immer und ewig - World's Most Photographed, t/m 1 mei in Museum Ludwig, Keulen: 0049-9221221 en www.museenkoeln.de; Poussin, Lorrain, Watteau, Fragonard - Französische Meisterwerke des 17. und 18. Jahrhunderts t/m 14 mei Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn: 0049 -22 89171-0 en www.kah-bonn.de.