Bruckner IV

De Vierde symfonie van Anton Bruckner is Bruckner voor beginners, die denken dat Bruckner altijd 'zwaar' is. Maar zijn Vierde , die hijzelf de geruststellende bijnaam 'Romantische' gaf, is moeiteloos aan te horen als een soundtrack bij een denkbeeldige trektocht in een Oostenrijks heuvelend zomerlandschap met bossen en weiden in een alpendal, bekroond met felwit besneeuwde bergtoppen.

Die afwisseling wordt verklankt met overweldigend aanzwellende monumentale opstapelingen en verstilde melodieuze lyrische passages. De Vierde uit de jaren 1878-'80 is romantiek uit de tijd van de onstuimige industrialisatie waarin spoorwegen het paradijselijke landschap openlegden. Het is symfonische muziek op de grens van traditie en vernieuwing.

Dirigent Philippe Herreweghe neemt er met zijn Orchestre des Champs-Elysées gelukkig de tijd voor. Het allermooist is het Scherzo, zo breekbaar uitgesponnen, een bijna surrealistisch-etherische ervaring, uiteindelijk licht, glinsterend opwervelend.

A. Bruckner: Symfonie nr 4 . Harmonia Mundi HMC 901921

    • Kasper Jansen