Bod is 'mooie prijs' die waarde VNU weerspiegelt

Twee grote Amerikaanse aandeelhouders lieten meteen na de bekendmaking van het bod op VNU weten het te laag te vinden. 'Over opsplitsen is het meest gespeculeerd.'

De onderhandelingen waren de hele nacht doorgegaan, de handtekeningen werden pas 's ochtends om vijf over acht gezet. Maar het persbericht over het bod van 7,5 miljard euro op uitgever VNU kon gisteren eindelijk de deur uit, op de dag dat ook de jaarcijfers gepland waren, en ruim voor opening van de beurs.

Twee uur later zat topman Rob van den Bergh tegenover een zaal vol analisten en journalisten. Hij kondigde al in november vorig jaar aan af te treden, omdat de Amerikaanse aandeelhouders cash wilden zien en zijn overnameplannen van IMS Health, een bedrijf dat de verkoop van medicijnen meet, blokkeerden. Van den Bergh gaat nu echt weg, zodra de deal rond is en er een opvolger is. Misschien wel daardoor oogt hij op zijn laatste presentatie ontspannen, een beetje berustend.

De topman moet weg omdat VNU de afgelopen jaren slecht presteerde op de beurs en een aantal grote aandeelhouders hem vorig jaar niet meer het vertrouwen gaf om voor zo'n 6 miljard euro IMS Health te kopen. In plaats daarvan wilden ze cash in de vorm van een superdividend. Liever korte termijn dan lange termijn. 'Daarna konden we het ons niet meer permitteren om de private equity-bieders voor een tweede keer de deur te wijzen', zei Van den Bergh gisteren.

Van den Bergh liet de details en de sommetjes over het bod van 7,5 miljard euro over aan zijn financiële man, Rob Ruijter (ex-KLM). Maar hij ging uitgebreid in op de grote lijnen. Ruijter en de bieders gaan de komende dagen proberen de aandeelhouders ervan te overtuigen dat het bod de juiste waarde vertegenwoordigt. Dat spel begon gisteren al: de Amerikaanse beleggers Fidelity en Knight Vinke, die ook het verzet tegen IMS voerden, klaagden gisteren dat het bod te laag was. Van den Bergh: 'Als ze het niet willen, gaat VNU gewoon zelfstandig door. Zonder mij. Ik neem na 26 jaar afscheid. Ik heb een foute inschatting gemaakt en neem daar de volledige verantwoordelijkheid voor.'

Hij vindt een bod van 28,75 euro per aandeel 'een heel mooie prijs'. Van den Bergh: 'We hebben daar de afgelopen weken heel hard voor gevochten en daar ben ik trots op. Het weerspiegelt de waarde van het bedrijf zoals we dat de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Het bod is zeer goed verdedigbaar, omdat we de cijfers erachter kunnen laten zien.'

VNU heeft onderzocht hoeveel het bedrijf waard is bij alternatieve scenario's. 'Over het opsplitsen is het meest gespeculeerd', zei Van den Bergh. Het losknippen en veilen van de drie divisies levert sommetjes op die het aandeel waarderen op 25,90 tot 29,36 euro, schat VNU zelf in met hulp van adviserende zakenbanken. 'Maar daar zit een aantal risico's in', zei Rob Ruijter. 'Het kost tijd. Het kost honderden miljoenen aan belasting op boekwinsten. Het is niet zeker of we de geplande kostenbesparingen zullen halen. En het is helemaal niet duidelijk of er wel kopers zullen zijn die er veel voor willen betalen aangezien er de afgelopen weken slechts een enkel concreet bod is binnengekomen, op de divisie vakbladen.'

Van den Bergh wilde gisteren best toegeven dat hij liever zelf het roer in handen had gehouden en aan de verdere groei van VNU had gewerkt. Ruijter schakelde gisteren al soepel door naar een leven buiten de schijnwerpers van de beurs. Hij had de afgelopen weken niet alleen over het bod onderhandeld, maar ook een grote reorganisatie voorbereid. Met een eenmalige investering van 175 miljoen euro in de komende drie jaar, kan VNU zoveel kosten besparen dat de operationele winst met zo'n 125 miljoen euro per jaar kan stijgen.

Die prognose was voor analisten zo verrassend dat ze nu al meteen 3 tot 3,50 euro per aandeel aan hun waardering voor VNU wilden toevoegen. Maar Ruijter gebruikte het voorbeeld juist als argumentatie om het bod te verwelkomen: de huidige beursbeleggers hebben niet drie jaar geduld, de nieuwe eigenaren hebben dat wel.

    • Remmelt Otten