Berlusconi schikt in op televisie

Silvio Berlusconi is niet meer almachtig op de Italiaanse televisie. Gisteren dolf de premier het onderspit in een al weken durende polemiek over de televisiedebatten tussen hem en zijn uitdager Romano Prodi.

Dinsdag zei Prodi af te zien van de televisieconfrontaties. Hij protesteerde daarmee tegen Berlusconi's voornemen om twee dagen voor de verkiezingen van 9 en 10 april nog in zijn eentje een live tv-persconferentie te geven. Die tactische zet van Prodi had 24 uur later al onverwachts het gewenste resultaat.

Gisteren zei Berlusconi in het programma Porta a Porta : 'Ik zie af van de slotpersconferentie. Dan zullen we eens kijken of Prodi blijft vluchten.' Prodi ontving de opmerking als een overwinning: 'Berlusconi heeft eindelijk begrepen dat er regels bestaan.'

De terugtocht van Berlusconi heeft alles te maken met zijn achterstand van 4 tot 5 procentpunten in alle, behalve zijn eigen peilingen. Hij heeft ingezien dat hij zonder een directe confrontatie met de minder mediagenieke Prodi kansloos is. Sinds drie weken is er een strenge wet van kracht die het hem onmogelijk maakt om, zoals begin dit jaar, overal op televisie te verschijnen. Nu hebben alle lijsttrekkers evenveel zendtijd.

De leiders van de centrumlinkse partijen zeiden de afgelopen dagen debatten met Berlusconi af, zolang deze zijn slotpersconferentie niet zou opgeven. En hierdoor ontnamen ze de premier veel kansen om zijn nog immer uitzonderlijke communicatieve gaven ten toon te spreiden.