BELGIË

Yamamoto In Antwerpen is deze week Dream shop geopend, een tentoonstelling over het oeuvre van de grote Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto. Ruim 80 beeldschone creaties uit de periode 1987-2006 zijn in het ModeMuseum te bewonderen in een concept van zijn medewerker Masao Nihei. Net als voor de twee andere exposities van het Yamamoto-drieluik (in Florence en Parijs), ontwierp Masao Nihei voor de droomwinkel in het MoMu ook de bijzondere belichting. Aandacht gaat onder meer uit naar Yamamoto's opvattingen over de kwaliteit van zwart, het licht als kleur, over evenwicht en over de waarde van lucht. De bezoeker kan bovendien in witte, neonverlichte paskamers zo'n twintig kledingstukken van de meester zelf passen.

Yohji Yamamoto - Dream shop, ModeMuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen, t/m 13 aug., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 34702770 en www.momu.be

Ataata Vinivi Franz van de Velde (1909-2002) reisde in 1937 naar het hoge noorden van Canada om de Inuit de blijde boodschap te verkondigen. Hij bleef er als 'Ataata Vinivi', pater Van de Velde, 49 jaar wonen, 350 kilometer boven de poolgrens in een privé-bisdom zo groot als West-Europa, en werd haast zelf een eskimo. Na zijn terugkeer in België ging hij opnieuw op missie, maar dan om hier over de Inuit te vertellen. Zijn nauwkeurige notities van hun cultuur - hij publiceerde geregeld en nam ook hun zang op de band op - vormen nog steeds een bron van kennis over de poolstreken. Het Huis van Alijn in Gent vertelt het verhaal van deze uitzonderlijke man van de Paters Oblaten van Maria aan de hand van interviews, foto's en documenten. Van de Veldes verhalenbundel over de Inuit, Vinivi, is daarbij een leidraad.

Huis van Alijn, Kraanlei 65, Gent, t/m 11 juni, di t/m zo 11-17u. Inl www.huisvanalijn.be

En verder Het verlangen naar schoonheid - Wiener Werkstätte en het Stoclethuis, t/m 28 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444, www.bozar.be.