Aboutaleb trekt veel stemmen

De Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb heeft bij de verkiezingen ruim 11.000 stemmen meer gekregen dan PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Dat blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag. GroenLinks blijkt alsnog een zetel gewonnen te hebben in Amsterdam en komt op zeven zetels.

De winst van GroenLinks ging ten koste van de zetel die Amsterdam Anders/De Groenen dinsdag voorlopig nog kreeg. Door de winst van GroenLinks zijn alle lokale partijen verdwenen uit de Amsterdamse gemeenteraad.

Bij de PvdA kreeg Asscher 35.224 stemmen en nummer twee Aboutaleb 46.217. VVD-lijstduwer Frits Bolkestein haalde bij zijn partij met 2.391 stemmen de derde plek. Bij GroenLinks haalde lijstduwer en Kamerlid Marijke Vos de derde plek met 6.400 stemmen. Beiden voelen weinig voor een raadslidmaatschap.

De PvdA-fractie overlegt morgen met wie ze volgende week gaat praten over een college, zo heeft Asscher meegedeeld aan GroenLinks (7 zetels), SP (6 zetels) en de VVD (8 zetels). Asscher: 'Ik vind het netjes om dat aan de drie grootste partijen te laten weten en ze niet te laten wachten.' De SP denkt dat Asscher met de socialisten wil praten. Lijsttrekker Remine Alberts: 'Hij wilde een afspraak maken.' Ook GroenLinks zet in op een links college. Samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en VVD noemt lijsttrekker Maarten van Poelgeest 'schier onmogelijk'.