Zelfs in Maastricht laat de PvdA het CDA achter zich

Het CDA in Maastricht, de stad van de opvallende CDA-burgemeester Gerd Leers, verloor fors. Dramatisch, aldus Leers.De PvdA is nu veruit de grootste partij.

Dolgelukkig vielen de Maastrichtse PvdA'ers elkaar in de armen. Begeleid door blaasmuziek zongen ze de Internationale, het strijdlied van de socialisten. In het stadhuis, waar het CDA de laatste jaren de meeste zeggenschap had, vierde de PvdA gisteravond feest: ze behaalde dertien zetels, vijf méér dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. Ongelofelijk - wat een triomf, vonden de PvdA'ers. Op royale wijze overvleugelden ze het CDA, dat van elf naar zeven zetels terugviel. Lijsttrekker Gerard van Rens van het CDA zat er verslagen bij. Toch hield hij vol dat het CDA “een goed beleid“ had gevoerd.

Samen met de VVD, de PvdA en GroenLinks vormde het CDA een coalitie die de steun had van 29 van de 39 raadsleden van Maastricht. Maar bij de christen-democraten verliep het samenspel verre van vlekkeloos, mede door de werkwijze van Van Rens. Met zijn directe stijl maakte hij naast vrienden ook vijanden. Het rommelde. CDA-wethouder Piet Keijmis ruimde het veld na niet bekwaam genoeg te zijn gebleken, en vóór deze verkiezingen maakte de in 1994 vertrokken wethouder Jan Hoen, niet tot ieders genoegen, zijn come-back bij de partij, als lijstduwer.

Elke hand aan de ploeg is gewenst, meende Hoen. Desnoods wil hij de raad in. Burgemeester Gerd Leers (óók CDA) omschreef het verlies van zijn partij gisteravond als “dramatisch“. Hij zei dat dat “uiteraard“ deels een gevolg was van de “landelijke ontwikkelingen bij het CDA“, maar “de onenigheid in Maastricht“ heeft het plaatselijke CDA niet geholpen, liet hij daar op volgen.

Fans van Van Rens wijzen graag op diens verdiensten. Ze herinneren aan een recent verhaal in Dagblad De Limburger, waarin Van Rens wordt omschreven als de man die met Leers de stuwende kracht was achter “de zeer opmerkelijke en door andere partijen geprezen ommezwaai die het CDA maakte inzake softdrugs“. Die wiet is in de Maastrichtse politiek overigens geen strijdpunt geweest in deze verkiezingen. Alle partijen stonden achter Leers, die de productie en verkoop wil controleren. Wethouder Jean Jacobs (PvdA): “De aanpak die minister Donner voorstaat is niet gebaseerd op feiten.“

Hoe verklaart zijn partij het succes bij de verkiezingen van gisteren? Lijsttrekker Jacques Costongs denkt dat de PvdA dank is verschuldigd aan de goed scorende landelijke PvdA. Maar er is méér, zegt hij. De PvdA in Maastricht is heel fanatiek is geworden na de stemming van 2002, toen zij verlies leed, legt hij uit. “De afgelopen vier jaar heeft er bij ons een generatiewisseling plaatsgevonden, niet in leeftijd maar in personen. Op onze lijst stonden acht vrouwen bij de eerste vijftien, allemaal van buiten de politiek. En we hadden een geweldige campagne.“

Costongs zegt verder dat de coalitie in Maastricht veel heeft gedaan voor de armeren, die gebruik maken van de bijzondere bijstand. Hij verduidelijkt dat het CDA en de VVD in Maastricht daardoor in een spagaat zitten. Zij zoeken met ons, vertelt hij, op dit gebied naar middelen om de contraproductieve werkwijze van het kabinet te repareren.

Om haar idealen te verwezenlijken heeft de PvdA nu dertien raadsleden. Een van hen is George van Loo. Hij stond veertiende op de lijst, maar is dankzij voorkeurstemmen uitverkoren, net als bij de vorige twee verkiezingen. Hij is niet boos op de PvdA die hem “een beetje links liet liggen“. “Ik neem het sportief op, maar ik heb wel gevochten voor mijn plek, zegt de PvdA'er uit de arbeiderswijk Wittenvrouwenveld. “Ik heb 2.500 pennen uitgedeeld en muziek laten maken in de buurt.“

    • Guido de Vries