Weer sprintzege wereldkampioen

Tom Boonen heeft gisteren de tweede etappe van Parijs-Nice gewonnen. De 200 kilometer lange rit ging van Cerilly naar Belleville. Het was de tweede etappezege voor de Belg, die maandag de leiderstrui veroverde. De Australiër Allan Davis werd voor de tweede dag op rij tweede. De Italiaan Danilo Napolitano ging als derde over de streep.

Boonen ging dus ook vandaag weer in de gele leiderstrui van start. Eigenlijk tegen zijn zin: de wereldkampioen liet maandag weten liever in zijn regenboogtrui te fietsen. Bovendien voelt hij zich niet prettig bij de druk die hem wordt opgelegd om in elke koers die hij rijdt te moeten presteren. Het weerhield hem er gisteren niet van naar het tweede dagsucces te sprinten. Het treintje Nuyens, Tosatto, Trenti zette Boonen in de slotkilometers perfect af waarna de kopman van de ploeg het zelf zonder veel moeite afmaakte. Davis zat in zijn wiel en bleef in zijn wiel.

“Ik vreesde een beetje dat ik stil zou vallen“, vertelde de ritwinnaar naderhand. “Dat overkwam me gisteren, maar omdat de rest ook stilviel gebeurde er niets. Vandaag ging het zonder problemen. Ik had eigenlijk nog over.“

De rit door het frisse Franse land kende een monsterontsnapping van de onbekende Fransman Nicolas Crosbie. De renner van Agritubel bereikte een maximale voorsprong van ruim 27 minuten, maar werd dertien kilometer voor de finish voorbijgereden door een tweetal: de Oekraïener Grivko en de Fransman Dumoulin. Die poging strandde niet veel verder waarna Quickstep, de ploeg van Boonen, de controle op zich nam.

Boonen vergrootte dankzij de bonificatie zijn voorsprong in het algemeen klassement op de Amerikaan Julich tot zeventien seconden. De Kazak Kasjetsjkin is derde op één seconde achter Julich. De Fransman Fedrigo, de Italiaan Celestino en de Amerikaan Vandevelde moesten opgeven. Zij waren betrokken bij valpartijen. Celestino was er het ergst aan toe. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de klassiekerspecialist een breuk in zijn linkerschouderblad had opgelopen.