Wandelen met klant

Waarom verander je van baan?

“Na een conflict met mijn baas, dat we redelijk hebben kunnen oplossen, ben ik ontslagen. Ik werkte tot 1 december als IT-manager bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een van onze grote projecten was en is het digitaliseren van beeldmateriaal. Ik heb na het afronden van de studie communicatiewetenschappen met name in de IT-sector gewerkt, het grootste gedeelte als IT-manager. Ik kreeg een loopbaanbegeleidingsproject aangeboden, maar eigenlijk wist ik al dat ik zelfstandig coach wilde worden. Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen. Nu gaat dat ook echt gebeuren.“

Jacqueline Steeman Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060307 Boyer, Maurice

Wat voor soort coach wil je worden?

“Ik ben nu bezig om mijn bedrijf op te zetten. Ik wil teams of individuele mensen tussen dertig en vijftig jaar begeleiden bij hun volgende stap. Dat kan heel breed zijn. Ik help hen bijvoorbeeld bij de vraag waar ze over vijf jaar willen zijn, maar ook bij manieren om effectiever te communiceren. Het zijn inderdaad vooral vrouwen die coach worden. Voor mij is het een natuurlijke stap. Ik zie mijn nieuwe werk als een volgende fase in mijn ontwikkeling. Ik ben drie jaar geleden al begonnen met een opleiding tot coach aan het Europees Instituut in Ermelo. Bovendien ben ik als zelfstandige flexibeler met het indelen van mijn tijd, dat is handig met drie kinderen.“

Is je gezin afhankelijk van jouw inkomen?

“Mijn man en ik zouden ook van één salaris kunnen leven, maar we zijn inmiddels gewend geraakt aan twee inkomens. Ik verdiende voor 24 uur per week bijna 2.000 euro netto. Ik denk dat ik in dit eerste jaar zo'n 1.300 euro netto overhoud per maand. Op den duur zal ik wel aan mijn oude salaris komen.“

Hoe reageerde je omgeving op je carrièrestap?

“Zij vonden mijn keuze niet vreemd. Ze vroegen zich wel af hoe ik me zou kunnen onderscheiden. Ik wil oplossingsgericht aan de slag gaan. Daarvoor ga ik onder meer wandelen met mijn klanten. De natuur heeft een inspirerende werking op mensen, ook bij mijzelf. Bovendien is er in de natuur veel symboliek die ik kan gebruiken bij mijn werk. Wortels zijn bijvoorbeeld heel symbolisch. Die verwijzen naar je positie op aarde. Hoe sta je in het leven? Door veel ervaring op te bouwen en steeds specifieker te werk te gaan, denk ik beter te kunnen worden.“

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt