VS zeggen N-Korea dat witwassen is verboden

Noord-Korea maakt gebruik van een netwerk van nepondernemingen voor het witwassen van crimineel geld, maar optreden daartegen betekent niet dat Washington uit is op sancties tegen het land. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben dat gisteren in New York verzekerd aan de Noord-Koreaanse gezant Ri Gun. Hem werd op het hart gedrukt dat de VS niets liever willen dan hervatting van het zogenoemde zespartijenoverleg over ontmanteling van het Noord-Korea's kernwapenprogramma.

De uitleg volgt op maatregelen die de VS hebben genomen tegen Noord-Koreaanse witwasactiviteiten. De VS verdenken Pyongyang onder andere van drugshandel, het vervalsen van dollars, uitvoer van nagemaakte sigaretten en illegale export van raketten. In september kwam de in het Chinese Macau gevestigde Banco Delta Asia op de Amerikaanse zwarte lijst te staan van dubieuze financiële instellingen. De bank zou hebben gediend als witwasloket. De Chinese autoriteiten hielden een medewerker van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il aan met valse dollars op zak. De bank heeft medewerking beloofd aan de Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikaanse regering doet nu haar best de affaire los te koppelen van het internationale overleg met Noord-Korea. Diplomaat Ri zei gisteren dat zijn land niet zal onderhandelen zolang de VS blijven jagen op bezittingen van Pyongyang. Maar volgens waarnemers is dat een stereotiepe reactie en was de sfeer in werkelijkheid “constructief en zakelijk“.