Vrouw heeft nog overal achterstand

Vrouwen in Europa studeren vaker, werken harder, maar leven nog altijd langer dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat het vandaag internationale vrouwendag is.

Vrouwen leven in Europa gemiddeld zes jaar langer dan mannen (81,2 tegen 75,1 jaar). Het kleinst is het verschil in Malta (vier jaar), het grootst in Litouwen (11,4 jaar).

Bijna overal in Europa doen meisjes het beter op school dan jongens. Toch hebben vrouwen iets meer last van werkloosheid dan mannen. En als ze werken dan krijgen ze minder betaald: gemiddeld 15 procent minder, in Nederland zelfs 19 procent. Nederland is wat dat betreft net zo geëmancipeerd als Tsjechië. Op de ranglijst van landen met de meeste vrouwelijke managers doet Nederland het ook slecht: vierde van onderen na Cyprus, Malta en Denemarken.

Het rapport bevat geen verklaringen, alleen cijfers. Daaruit valt op te maken dat vrouwen in ieder geval niet ouder worden omdat ze minder hoeven te doen. In alle landen hebben vrouwen minder vrije tijd dan mannen. Finse vrouwen hebben de meeste tijd voor zichzelf op een dag (5,5 uur), Litouwsen het minst (3,49 uur).

Poolse vrouwen staan het langst in de keuken: 32 minuten per dag. Poolse mannen brengen overigens ook 18 minuten door achter het fornuis. En dat is bijna net zo veel als Deense vrouwen.