VNU met hoger bod akkoord

Een consortium van zes grote investeerders heeft zijn bod op uitgever VNU verhoogd tot 7,5 miljard euro. Dat heeft VNU vanochtend bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

De groep investeerders had begin dit jaar al een indicatief bod gedaan van 28 tot 28,50 euro per aandeel, maar verhoogt dat nu tot 28,75 euro per aandeel.

Het bestuur en de commissarissen zien de verkoop van VNU aan de groep investeerders nu als de beste optie voor de aandeelhouders. “We hadden liever zelf vorig jaar een overname gedaan, maar dat mocht niet van de aandeelhouders“, zei topman Rob van den Bergh vanochtend in een toelichting. “Dit is het beste alternatief. Hiermee krijgen de aandeelhouders de cash die ze wilden hebben.“

VNU is onderdeel van de AEX-index met de grootste Nederlandse beursfondsen. De overname zou de grootste ooit worden van een Nederlands bedrijf. Inclusief de schulden van VNU komt de waarde van het bod uit op 8,6 miljard euro. Aandeelhouders kunnen vanaf april hun aandelen aanbieden. Het bod gaat door als meer dan 95 procent van de aandelen wordt aangeboden. “Ze kunnen nu met hun voeten stemmen“, zei Van den Bergh.

VNU, eigenaar van marktonderzoeker AC Nielsen en uitgever van vakbladen als Billboard, moest afgelopen jaar zijn strategie herzien toen aandeelhouders de geplande miljardenovername blokkeerden van de marktonderzoeker IMS Health, dat de verkoop van medicijnen meet. Door die herziening kondigde topman Rob van den Bergh zijn vertrek aan.

Het is nog onduidelijk of Amerikaanse aandeelhouders als Fidelity en Knight Vinke, die eerder de overname van IMS blokkeerden, zullen instemmen met dit bod.

Het alternatief voor het bod was een verkoop van een of twee divisies, bijvoorbeeld de “vakbladen en vakbeurzen' of Nielsen Media Research, dat kijkcijfers meet in de Verenigde Staten. Maar dat zou lang duren, veel risico inhouden en honderden miljoenen aan belasting kosten.

Het consortium dat het bod op VNU heeft uitgebracht, bestaat uit het Nederlandse Alpinvest Partners en vijf Amerikaanse investeerders (Blackstone, Carlyle, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts en Thomas H. Lee Partners). Het Britse Permira is afgehaakt omdat het de prijs te hoog zou vinden.

VNU maakte vanochtend ook zijn resultaten bekend. De nettowinst van VNU kwam in 2005 uit op 256 miljoen euro, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. De omzet nam toe met 4 procent tot 3,46 miljard euro.

De beurskoers van VNU steeg vanochtend licht, tot 28 euro.

VNU: pagina 13