VNU-consortium flink uitgedund

Informatiemakelaar VNU gaat van de beurs nu een consortium van zes investeerders voor 7,5 miljard euro het Haarlemse bedrijf koopt. Topman Rob van den Bergh vertrekt.

Louis Gerstner, chairman, The Carlyle Group and former chairman & CEO, IBM speaks during the World Business Forum at Radio City Music Hall on Tuesday, May 11, 2004 in New York. Photographer: Adam Rountree/Bloomberg News. Bloomberg News

Uiteindelijk zijn het zes partijen die VNU willen overnemen. En niet zeven of acht.

In de laatste fase van de onderhandelingen is de Britse investeringsmaatschappij Permira afgehaakt. Ook Apax, eveneens afkomstig uit Engeland, behoorde aanvankelijk tot het consortium, zo zei VNU's financiële man Rob Ruijter vanochtend. Maar die had zich “al in een eerder stadium teruggetrokken“, aldus Ruijter.

Volgens Ruijter vond Permira het aanvankelijk uitgebrachte indicatieve bod, dat 28,50 euro per aandeel als bovengrens had, al aan de hoge kant. Het uiteindelijke bod, waarvoor pas vanochtend om vijf over acht werd getekend, lag met 28,75 euro per aandeel, op de totale waarde 65 miljoen euro hoger dan het indicatieve bod van januari. Van de 7,5 miljard euro nemen de investeerders zelf 3 miljard voor hun rekening.

Op 27 februari meldde persbureau Bloomberg al uit dat Permira zich zou hebben teruggetrokken. Dat was een dag vóór de raad van commissarissen het definitieve bod, en de mogelijke alternatieven, ging bestuderen. Ruim een week later, gisteren, concludeerden de commissarissen onder leiding van oud-ING-topman Aad Jacobs dat het verhoogde bod van de zes overige partijen - Alpinvest, Carlyle, Blackstone, KKR, Thomas H. Lee en Hellman & Friedman - de belangen van de huidige VNU-aandeelhouders “het beste dienen“.

De meerderheid van het consortium, dat zich op 23 januari formeel verenigde in de Alpinvest-dochtermaatschappij Valcon Acquisition BV, kent de weg in Nederland. Zij hebben hier investeringservaring of bedienen zich van adviseurs die naam hebben gemaakt in het Nederlandse bedrijfsleven.

    • Philip de Witt Wijnen