Veel interesse voor kunst uit depot Utrecht

Van de 1.400 kunstwerken die het Centraal Museum afstoot komt ruim de helft terecht bij veertig andere musea in Nederland. Voor enkele kunstwerken hebben acht musea belangstelling getoond.

Expositie van kunstwerken uit de depots van het Centraal Museum vorige maand. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Utrecht, 10/02/06. Tentoonsteling "Uit het Depot" in het Centraal Museum te Utrecht. De kunstwerken worden later geveild. Foto: Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van

Dit heeft het Centraal Museum vanmorgen bevestigd. “Dat ongeveer 750 werken elders in een museum terechtkomen is onverwacht veel“, zegt Errol van de Werdt, hoofd collecties van het museum.

Nederlandse musea hadden tot 1 maart de tijd om een aanvraag in te dienen voor de af te stoten kunstwerken. De aankoop kost de musea niets, afgezien van 100 euro administratiekosten. “We willen elk schilderijen overdragen met een goede beschrijving van onder meer de herkomst“, zegt Van de Werdt.

De komende week bepaalt het museum waar de werken heen gaan. Van de Werdt: “Bepalend is of een werk goed past in de collectie van een museum en of het museum ons bijvoorbeeld iets in ruil kan geven.“

De werken waarvoor de musea geen interesse hebben getoond, worden komende zondag geveild. Met de opbrengst van deze werken - overwegend afkomstig uit het depot - wil het Centraal Museum nieuwe aankopen doen. Het museum stoot de 1.400 kunstwerken af, omdat deze niet meer passen in de collectie en het huidige verzamelbeleid van het Utrechtse museum.

Veel interesse is er voor een krijttekening van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1981), die in de veilingcatalogus stond voor 25.000 tot 30.000 euro. In trek zijn ook enkele zeefdrukken van Joseph Beuys (1984), met een richtprijs van 400 tot 600 euro. Het zelfde geldt voor sculpturen van Mendes da Costa (rond 1900), met richtprijzen van 500 tot 7.000 euro. “Voor de grote namen is de meeste interesse“, zegt De Werdt.

Tot zijn verbazing wil het Zeeuws Museum in Middelburg het ongedateerde schilderij Zicht op Middelburg niet hebben: “Niet de beste Klinkenberg, wel een goed schilderij.“ Maar, zegt conservator Hester van den Donk van het Zeeuws Museum: “Het is geen zicht op Middelburg, het is een fantasie-stadsgezicht. Het koperen plaatje op de lijst klopt niet.“ Het stadsgezicht gaat nu voor 30.000 tot 50.000 euro naar de veiling. Het Zeeuws museum heeft wel een aanvraag ingediend voor een schilderij van Van Heemskerck van Beest. Van den Donk: “Een gezicht op Veere uit de 19de eeuw. We wachten af of we het krijgen.“