Van der Hoeven: accountant vertelt bullshit

“Absolute bullshit. Complete onzin.“

Cees van der Hoeven kan zijn woede niet meer verbergen. De oud-topman van Ahold heeft zojuist enkele verklaringen van accountant Roger Dassen van Deloitte aangehoord die bij de rechter-commissaris zijn afgelegd. Hij is zichtbaar geagiteerd. Even valt hij uit zijn rol: “Kattengejank“, noemt hij de uitlatingen van Dassen.

Na de eerste inleidende bewegingen van maandag kwam de Ahold-rechtszaak gisteren goed op stoom. Een van de hoofdpunten was de zogenaamde “consolidatiekwestie', het al dan niet terecht meetellen van de volledige omzet van enkele dochterondernemingen. Zo kwam onder meer de situatie bij het Scandinavische ICA aan de orde. Daarover was binnen Ahold, vlak voordat het boekhoudschandaal in februari 2003 naar buiten kwam, crisis uitgebroken. Er ontstond een conflict met huisaccountant Deloitte over een verzwegen side letter die de zeggenschap van Ahold bij ICA ontkende. Van der Hoeven en zijn collega Jan Andreae probeerden de boel te redden. Ze wilden een nieuwe overeenkomst met de Scandinaviërs die zou onderstrepen dat Ahold tóch de baas was opdat het Nederlandse supermarktconcern de cijfers niet hoefde aan te passen. “Wij waren een brief aan het bouwen om ICA te kunnen blijven consolideren“, zei Andreae gisteren in de rechtszaal. Dassen, eindverantwoordelijk accountant van Deloitte, verklaarde eerder hierover bij de rechter-commissaris dat als hij geweten had dat een nieuw contract puur om boekhoudtechnische redenen werd gesloten, hij uiteraard niet akkoord was gegaan.

En dat was tegen het zere been van Van der Hoeven. De Deloitte-accountant zou volgens Van der Hoeven direct betrokken zijn geweest bij de lijmpoging. Sterker: Dassen, tegenwoordig bestuursvoorzitter van Deloitte, zou hoogstpersoonlijk formuleringen hebben aangedragen voor de nieuwe overeenkomst met de Scandinaviërs. “Het was volstrekt helder waar deze brief voor bedoeld was'', zei Van der Hoeven. Maar later, tijdens een commissarissenvergadering, nam Dassen ineens afstand: “Ik ben zowat over de tafel geklommen“, aldus de oud-topman van Ahold. Morgen gaat het proces verder. Dan begint de rechtbank met de gedetailleerde behandeling van het dossier-Van der Hoeven.

www.nrc.nl: Blog Ahold