Van Aartsen stapt op als fractieleider van VVD

Den Haag, 8 maart. - Jozias van Aartsen is opgestapt als fractievoorzitter van de VVD. Aanleiding is het verlies van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Van Aartsen bereidt de persconferentie voor waarin hij zijn vertrek aankondigde. Foto Roel Rozenburg Den Haag:8.3.6 Van Aartsen op zijn werkkamer voor de persconferentie en de fractievergadering. © foto, Roel Rozenburg Verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen Rozenburg, Roel

Van Aartsen zei vanochtend dat hij al van tevoren had besloten zijn functie neer te leggen als de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen minder dan 14 procent van de stemmen zou halen. De VVD haalde 13,8 procent. De partij verloor 128 van de 1.374 raadszetels.

VVD-prominent Hans Wiegel, die overwoog terug te keren naar de landelijke politiek, liet vanochtend in een verklaring weten dat hij niet beschikbaar is. Hij was tot die beslissing gekomen “na een zorgvuldige afweging van persoonlijke en politieke aard“.

Vanochtend zei Van Aartsen dat hij afgelopen nacht gesprekken had gevoerd met de VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Uri Rosenthal, staatssecretaris Mark Rutte - die de VVD-campage had geleid - en partijvoorzitter Jan van Zanen. Daarna had hij zijn beslissing om af te treden bekendgemaakt. In een toelichting zei hij: “We hebben met hartstocht campagne gevoerd. Er is maar één man die de gezamenlijke verantwoordelijkheid kan nemen voor het verlies en dat ben ik.“

De Tweede-Kamerfractie zou vanmiddag een beslissing nemen over de opvolging van Van Aartsen. Rutte en minister Henk Kamp worden genoemd als kandidaat. De fractieleden die willen praten, zeggen teleurgesteld te zijn in de stap van Van Aartsen. Kamerlid Van Baalen zegt dat “persoonlijke ambities nu geen rol mogen spelen“. De liberale jongerenorganisatie JOVD wil dat er snel een keuze wordt gemaakt uit “meerdere goede kandidaten, zoals Mark Rutte, Laetitia Griffith, Rita Verdonk en Henk Kamp“.

Gisteravond zei Van Aartsen tijdens een debat met fractieleiders nog dat er geen sprake was van een leiderschapscrisis in zijn partij.

VVD: pagina 2