Uitstel WK-selecties

Het voorstel van onder anderen bondscoach Marco van Basten om de definitieve selecties voor het WK voetbal later bekend te maken, is goed ontvangen door de deelnemende landen aan het komende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Ook de wereldvoetbalbond (FIFA) staat er niet onwelwillend tegenover. Dat bleek gisteren bij de afronding van een tweedaagse WK-workshop voor coaches en officials in Düsseldorf.

“De boodschap van de bondscoaches is duidelijk overgekomen“, zei de Zweed Lennart Johansson, voorzitter van de Europese voetbalunie (UEFA) en vice-voorzitter van de FIFA. Op 16 maart valt de beslissing.

In het huidige draaiboek moeten de 32 bondscoaches hun selectie van 23 man voor 15 mei hebben aangemeld. Het WK begint echter pas op 9 juni. Het merendeel van de 21 aanwezige bondscoaches in Düsseldorf, onder wie Van Basten en Leo Beenhakker (Trinidad en Tobago), stelde eind mei of begin juni als nieuwe deadline voor. Andere bondscoaches stelden zich neutraal op. Maar er was niemand die tegenstemde, aldus de Duitse coach Otto Pfister van Togo.

De uitgesproken voorstanders onder de bondscoaches willen met een latere datum meer keuzevrijheid creëren en ook beter kunnen inspelen op plotselinge blessures of onverwacht vormverlies bij hun manschappen.