Twee verkiezingen mooiste schilderij van Nederland

Rotterdam, 8 maart. Er zijn twee verkiezingen uitgeschreven voor het mooiste Nederlandse kunstwerk. De Federatie Kunstuitleen zoekt naar het toppunt van Nederlandse kunst van na 1950. Deelnemers kunnen op de site www. artstart.nl kiezen uit vijftig kunstwerken, voorgedragen door een comité van deskundigen, onder wie Ronald de Leeuw, Liesbeth Brandt Corstius en Hedy D`Ancona. De winnaar wordt op 10 mei bekendgemaakt. Dagblad Trouw zoekt het mooiste schilderij dat ooit door een Nederlander (of een Vlaming van voor 1830) is geschilderd. Dat werk moet te zien zijn in een openbare collectie in Nederland. In mei stelt de redactie een shortlist op met de tien meest genoemde schilderijen, waarop gestemd kan worden, zie www.hetmooisteschilderijvannederland.nl NRC Handelsblad is op zoek naar het beste Nederlandse design van de laatste honderd jaar.