Televisie Film van de dag

Escape from New York. In 1981 speelde deze film zich nog af in de toekomst, anno 2006 is het geen sciencefiction meer, maar geschiedenis. In John Carpenters Escape from New York ontvoeren terroristen de Amerikaanse president en crasht het presidentiële vliegtuig Air Force One in Manhattan. In 1981 kon je dat afdoen als pure fantasie. Antiheld Snake Plissken zit in de gevangenis, maar kan zijn vrijheid terugkrijgen als hij de president weet te bevrijden - een hele klus aangezien Manhattan een “maximum security'-gevangenis is, vol criminelen. Plissken - oud Disney-kindacteur Kurt Russell met zwart ooglapje - kwijt zich vol verve van zijn taak, bijgestaan door politiecommissaris Lee Van Cleef en tegengewerkt door zware criminelen en Isaac Hayes als opperterrorist The Duke of New York. Eén scène speelt zich af op het World Trade Center, toen nog een onschuldige locatie.

(John Carpenter, 1981, VS/GB), Veronica, 23.00-0.50u.

    • André Waardenburg