SP danst en dubt tijdens feest op “geluksplek' Artis

De SP wist dat ze het goed zouden doen, maar de zetelwinst bleek veel groter dan verwacht. Sommigen maken zich zorgen dat ze de raad in moeten. “Dat kan met mijn baan echt niet.“

“Oh nee, ik zit in de raad!“ Dit was de meest gehoorde uitroep gisteren op de verkiezingsavond van de SP in de tuinzaal van Artis in Amsterdam. Veel SP'ers die dachten dat ze op een onverkiesbare plaats op de lijst stonden, bleken toch in de (deel)raad gekozen te zijn.

Dat de SP zou gaan winnen, was haast onvermijdelijk. De partij deed in bijna twee keer zoveel gemeenten mee als bij de vorige verkiezingen. Dat vele nieuwe afdelingen zo succesvol bleken te zijn, was niet verwacht. De partij werd met 333 zetels ruim twee keer zo groot als in 2002.

Voor Valérie (26) is het een spannende avond. Ze staat in Amsterdam-Noord op de zesde plaats. Een onverkiesbare plaats, dacht ze tevoren. Maar als Eerste-Kamerlid Ronald van Raak vanaf het podium meldt dat de partij in het stadsdeel Centrum van nul naar vijf zetels is gegaan, gaat ze daaraan twijfelen.

“En in Noord wonen linkse, arme mensen. Daar maken we nog meer kans.“ Valérie wil niet in de deelraad, omdat ze dan haar “droombaan“ kwijt zou raken. Ze werkt bij een instantie die boven de partijen moet staan. Valérie kreeg al een waarschuwing van haar werkgever wegens de prominente rol die ze had in de lokale campagne. “Ik kan echt niet in de raad“, zegt ze.

“Yes, yes, yes!“ Marijnissen heeft het podium beklommen en schreeuwt zijn joelende aanhang toe. “De SP is groot geworden.“ Marijnissen zegt dat het “loon naar werken“ is voor de actieve SP'ers. De aanwezigen in Amsterdam zijn er moe van. Rianne, onder meer actief bij de SP-jongerenorganisatie Rood, heeft de afgelopen maanden haar studie stopgezet om campagne te voeren. Een SP'er die haar vriend voorstelt aan een partijgenoot zegt: “René, dit is Rob. 16.000 flyers.“

“Dit is de start van de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen“, zegt Marijnissen. Een peiling van Maurice de Hond, waarin de SP in de Kamer bijna verdubbelt en een linkse coalitie de meeste steun heeft onder de ondervraagden, gaf die campagne eerder op de avond al een zetje. “Een ding staat vast: mensen willen af van het kabinet-Balkenende“, zegt Marijnissen. Iemand in het publiek schreeuwt “Nu, nu!“

Over een linkse coalitie zegt Marijnissen: “We hebben de historische kans dat nu te doen. Ik wil eigenlijk deze zomer met elkaar om de tafel gaan zitten om een gemeenschappelijk 25-puntenplan op te stellen.“

Moeten de nieuwe SP-afdelingen die veel zetels hebben gehaald ook gaan besturen, in colleges gaan zitten? Marijnissen maant hen tot terughoudendheid. “Ik raad hun in de meeste gevallen aan eerst ervaring op te doen in de gemeenteraad. Ik heb zelf ondervonden hoe moeilijk dat werk al is.“

Een klein jaar geleden vierde de SP in Artis ook het “nee' in het referendum over de Europese Grondwet. Brengt de plek geluk? “Ik denk dat ik voor over een jaar, voor de Tweede-Kamerverkiezingen, maar vast reserveer“, zegt landelijk afdelingensecretaris Hans van Heijningen.

Flink minder SP'ers dan aan het begin van de avond dansen uitbundig op de muziek die Tweede-Kamerlid Arda Gerkens draait op de overwinning. Het bier is gratis vanavond en vloeit rijkelijk. Maar velen hebben het feest al moeten verlaten. Ze moesten snel naar hun afdeling, omdat ze onverwachts gekozen bleken te zijn.

Valérie, nummer zes in Noord, staat midden op de dansvloer. Ze is dolblij, want de SP haalde in Amsterdam-Noord “maar' drie zetels. Als ze roept “hoera, ik hoef niet in de raad“, spreekt een andere SP'er haar vermanend toe: “Daar mag je niet blij om zijn.“

    • Inger Kuin